Počela akcija Ispravno vozilo – bezbedno vozilo

Izvor: RTS, 20.Nov.2017, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela akcija "Ispravno vozilo – bezbedno vozilo"

Vozni park u Srbiji star je u proseku 16 godina, a učešće tehničke neispravnosti vozila u udesima sa smrtnim posledicama je veće od 11 odsto, kažu u MUP-u. Zato Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije, od 20. do 25. novembra, organizuje tradicionalnu akciju besplatnog pregleda tehničke ispravnosti vozila "Ispravno vozilo – bezbedno vozilo".
Za poslednjih pet godina na drumovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji pojavilo se pola miliona vozila starih u proseku od 10 do 15 godina, većinom uvezenih. Ta vozila često se registruju, iako ne zadovoljavaju osnovne standarde bezbednosti, kažu u MUP-u.

Povećanim nadzorom, pregledom, ali i čestim akcijama saobraćajne policije pronađeno je čak 25 odsto neispravnih vozila se nalazi u saobraćaju, a sa neispravnim upravljačkim i kočionim sistemom preko 15 odsto.
"Vlasnici vozila bi morali mnogo češće od jednom ili nijednom godišnje da vode računa o svojim vozilima, da vode računa o svom redovnom održavanju, a ne samo kada imaju neki otkaz na vozilu ili kvar da se obrate servisu", navodi Nebojša Arsov, načelnik saobraćajne policije Srbije.
Novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu od januara, uvodi novinu da se na tehničkom pregledima slikaju vozila i pravi šest fotografija, a za tri godine uvešće se i video-zapis od 15 minuta. Time će se sprečiti takozvani lažni pregledi kada vozilo ne dolazi na tehnički pregled, a registruje se.
"To su napori da se spreči postojeće stanje gde neki dobijaju uverenje o ispravnosti vozila, a da čak nisu ni dovezli svoje vozilo u stanicu za tehnički pregled", objašnjava Damik Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Na tehničkim pregledima biće obavezno i merenje izduvnih gasova, što do sada nije uobičajena praksa, pa mnogi koji su skinuli katalizatore ili imaju neispravna vozila neće moći da registruju vozilo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela akcija "Ispravno vozilo-bezbedno vozilo"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2017

Predstavnici Auto-moto Saveza Srbije (AMS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), organizovali su 56. tradicionalnu proveru bezbednosti vozila "Ispravno vozilo-bezbedno vozilo" i u narednih šest dana, svi vozači u Srbiji moći će besplatno da provere ispravnost svojih "četvorotočkaša"...Predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.