Izvor: Blic, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela Dečja nedelja u Srbiji

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić upozorio je danas na početku Dečje nedelje da je u Srbiji više od 400.000 dece pogođeno siromaštvom.



"Po podacima UNICEF-a 150.000 dece u Srbiji je neuhranjeno, a čak 46 odsto romske dece nema svaki dan obrok", rekao je Ljajić u Beogradu povodom Dečje nedelje, koja u Srbiji traje do 7. novembra i održava se pod sloganom "Menjajmo svet - bavimo se decom".

Vlada Srbije je 2004. godine usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nacionalni plan akcije koji je strateški dokument države kako bi se unapredio položaj dece u Srbiji.

"Prvi prioritet jeste smanjenje siromaštva dece, drugi prioritet je kvalitetno obrazovanje za svu decu, zatim bolje zdravlje za svu decu, unapređenje položaja dece ometene u razvoju i dece bez roditeljskog staranja i zaštita dece od zlostavljanja i nasilja", dodao je Ljajić.

Ivan Ivić iz organizacije "Prijatelji dece Srbije" rekao je da realizacija Nacionalnog plana akcije za decu teče izuzetno sporo i da Savet za prava deteta nije uspeo da obezbedi budžetska sredstva ni za jednu stavku iz ovog plana.

"Samo 13 opština u Srbiji uključeno je u Nacionalni plan, a Beograd apsolutno ništa nije učinio" kazao je Ivić.

Tokom Dečje nedelje održaće se više akcija, a jedna od njih biće i tradicionalna dodela književne nagrade "Neven".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.