Počast žrtvama i herojima Velikog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast žrtvama i herojima Velikog rata

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju, obeležen je Dan primirja i sto godina od završetka Prvog svetskog rata. Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali
Centralnu državnu ceremoniju, koja je počela intoniranjem himne Srbije, a minutom ćitanja odata je pošta palim stradalnicima, predvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je istakao da današnjim obeležavanjem stogodišnjice primirja i velike pobede želimo da iskažemo najdublje poštovanje stotinama hiljada stradalih ratnika i civila koji su izgubili život za mir i slobodu.
Ovo je prilika da se podsetimo ne damo njihovih herojskih podviga nego i kolika je cena koju su naši preci platili da bi osvojili slobodu za sebe isvoju zemlju.
Potpredsednik vlade je citirao Monteskjea koji je rekao da su srećni narodi koji imaju dosadnu istoriju, ali, kako kaže ministar, Srbija nije bila te sreće.
Kako je rekao Srbija je po okončanju Prvog svetskog rata bila ovenčana velikom slavom, ali i velikim gubicima i podsetio da se procenjuje da je u Velikom ratu Srbija izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika i više od pola vojno sposobnih muškaraca.

Ukazao je na neophodnost realnog i celovitog sagledavanja istorije, ali i na potrebu posvećenosti miru.
"Kao što je pre 100 godina dala nemerljivu žrtvu u borbi za slobodu Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant mira i stabilnosti na Balkanu" poručio je Stefanović.
Vence i cveće položili su predstavnici vojno diplomatskog kora među kojima su bili ambasadori Francuske, Rusije, Nemačke.  

Vence i cveće položili su članovi vlade i predstavnici Grada Beograda. 
Kod Spomen-kosturnice na Novom groblju venac je položio i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je 11.novembar označio kao "najveći dan u srpskoj istoriji". 
Venac je položio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da obeležavamo 100 godina do završetka Velikog rata u kojem je Srbija dala odlučujući doprinos kako bi se završio pobedom progresivnih snaga.
Naglasio je da je Srbija izašla kao pobednik, ali sa teškim žrtvama i velikim razaranjima i naglasio da je Srbija jedina zemlja koja je u Prvom svetskom ratu imala više civilnih nego vojnih žrtava.
Dodao je da je "masakr koji je nad civilima počinila Austrougarska vojska pokazao pravi cilj te zemlje u tom ratu - uništavanje srpskog stanovništva i srpske zemlje".
Da nije bilo Solunskog fronta, podvukao je Vesić, rat bi trajao još neko vreme pošto je na Zapadnom frontu bila pat pozicija.
Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. 

Selaković je za RTS rekao da je prisustvo Aleksandra Vučića u Parizu, gde se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, prilika da se obnovi saznanje o srpskim žrtvama. 
"Današnja Srbija je počela da staje na svoje noge, da gradi partnerstva i prijateljstva", naveo je Selaković. 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centralno obeležavanje 100 godina od Velikog rata u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2018

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju, danas je obeležen Dan primirja i sto godina od završetka Prvog svetskog rata...Centralnu državnu ceremoniju, koja je počela intoniranjem himne Srbije, a minutom ćutanja odata je pošta palim stradalnicima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stefanović: Srbija danas u miru da gradi budućnost za svoje potomke

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2018

Na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je održana centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu...Vladu Srbije je na centralnoj ceremji predvodio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

IZLOŽBA OLDTAJMERA KOD SKUPŠTINE Fića koji je gradio socijalizam i korveta kao simbol kapitalizma "ruku pod ruku" u ime Velikog rata

Izvor: Blic, 11.Nov.2018

Povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu nekoliko desetina oldtajmera paradiralo je ulicama Beograda, te su se tako jedan naspram drugog našli i "zastava 750" ili popularni "fića", koji je "gradio" socijalizam, ali i američki automobil "korveta stingrej" kao simbol kapitalizma.

Nastavak na Blic...

Dubravka Stojanović: Srbija je danas, sto godina od Velikog rata, u slobodnom padu

Izvor: Beta, 12.Nov.2018, 11:07

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je za "Danas" povodom sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu, da je Srbija od tada "u slobodnom padu"."Te, 1918.godine, Srbija je bila ugledna  država saveznica, s procentulano najvećim žrtvama, s izuzetnim pobedama na početku i kraju rata, s gotovo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.