Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast povodom 20. oktobra

Povodom jučerašnjeg datuma, 20. oktobra, tačnije 63. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predstavnici političkog života i diplomatskog kora odali su počast hrabrim borcima, koji su časno i dostojanstveno oslobodili prestonicu od neprijatelja. Tog datuma 1944. godine, u devet časova ujutru, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, zajedno sa pripadnicima Crvene armije, oslobodile su grad od nemačkih okupatora. U žestokim borbama poginulo je 2 994 naših boraca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podoficira i oficira, dok je 3 379 bilo ranjeno. Crvena armija imala je 960 poginulih i 1 100 ranjenih ratnika.

Na Groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine venac je položio Boris Tadić, predsednik Srbije, koji je tom prilikom u spomen-knjigu upisao: "Za Srbiju koja se uvek borila i boriće se protiv fašizma. Slava palim herojima".

Andreja Mladenović, član gradskog veća, takođe je položio venac na spomenik, a odao je počast položivši cveće i u Aleji streljanih rodoljuba na Novom groblju.

Cveće i vence na spomenik položili su ambasadori Rusije, Belorusije, Ukrajine, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike, Republičkog odbora SUBNOR-a, Saveza civilnih invalida rata, Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Srbije, Udruženja potomaka ratnika 1912–1918. godine, Saveza antifašista Srbije, kompanije "Lukoil" i mnogobrojni građani.

Ceremonija svečanog odavanja visokih državnih i vojnih počasti održana je i kod spomenika poginulim sovjetskim veteranima na Avali. Venac na spomenik položio je, pored ostalih visokih državnih funkcionera i predstavnika diplomatskog života, i Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta. Spomenik na Avali podignut je 1965. godine, na mestu pogibije sovjetskih veterana, koji su avionom putovali na proslavu dvadesetpetogodišnjice oslobođenja Beograda. U toj avionskoj nesreći, 19. oktobra 1964. godine, život su izgubili maršal Birjuzov, general Žukov i drugi sovjetski veterani, koji su sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije učestvovali u oslobođenju grada.

--------------------------------------------------------------------------

Spomen-ploča žrtvama Ozne

Na zgradi na Obilićevom vencu broj 4 juče je postavljena spomen- ploča jer se na tom mestu nekada nalazio nadaleko poznati zatvor Ozne. Predstavnici političkog života, ministarstava Srbije i medija prisustvovali su otkrivanju ploče i polaganju venca.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.