Pobijeno 18 sova u Donjem Tovarniku

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobijeno 18 sova u Donjem Tovarniku

Studenti biologije mrtve ptice predali Zavodu za zaštitu prirode

U sremskom selu Donji Tovarnik, pre nekoliko dana, pronađeno je 18 ubijenih sova, malih ušara, koje su zaštićene kao prirodna retkost u Srbiji, saopštili su članovi Naučnoistraživačkog društva studenata biologije „Josif Pančić”. Neimenovana osoba, čiji je identitet poznat meštanima, ubila je sove koje su se sakupljale na takozvanom zimskom jatu. Mrtve sove su pronalažene u dvorištima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pored puta i u kanalu. Članovi Društva su sakupili ubijene sove i predali ih na čuvanje Zavodu za zaštitu prirode Srbije. O celom slučaju je obaveštena Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Kako su nam rekli u Zavodu za zaštitu prirode, ovo je, do sada, najmasovnije otkriveno ubijanje sova u Srbiji. Članovi društva „Josif Pančić” su ubijene ptice pronašli prilikom akcije prebrojavanja sova u okviru projekta koji ovo društvo sprovodi pod pokroviteljstvom kompanije „Knjaz Miloš” i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kako piše na sajtu Zavoda za zaštitu prirode, mala ušara je vrsta koja se često gnezdi u naseljenim mestima, pa čak i u središtima velikih gradova. Za njih je karakteristično da se tokom zime okupljaju u jata od nekoliko desetina, pa do nekoliko stotina primeraka.

Ove ptice se u najvećoj meri hrane glodarima i na taj način veoma efikasno regulišu brojnost miševa i pacova. Ako znamo da jedna porodica sova može godišnje da ulovi i pojede na hiljade glodara jasno je koliki je značaj sova za čoveka, kako sa ekonomskog aspekta, tako i sa aspekta zaštite zdravlja. Začuđujuće je da su sove ubijene u kraju gde se skoro svaka porodica bavi ratarstvom, pa bi trebalo da im je dobro poznato koliko namnožavanje glodara može uticati na smanjenje prinosa i uništavanje letine.

Sve vrste sova su kod nas zaštićene uredbom o zaštiti prirodnih retkosti, što podrazumeva najstrožu zaštitu i zabranu ubijanja i uznemiravanja. Za kršenje odredbi iz ove uredbe odgovara se krivično. Pored toga, sove su zaštićene i na osnovu Zakona o lovstvu, kao i Međunarodne konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa koju je naša zemlja nedavno ratifikovala.

N. K.

[objavljeno: 19/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.