Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednica u životu

Nišlijka Dragana Rodić posle saobraćajne nesreće ostala težak invalid, ali je prebrodila sve nedaće – završila je fakultet, zaposlila se, udala i dobila sina

N – Čoveku se događaju stvari koje ni u san ne dolaze lako, ali sve može da savlada. Ovim rečima započela je razgovor za „Politiku“ nepokolebljiva Nišlijka Dragana Rodić, sećajući se trenutka kada je posle saobraćajne nesreće u februaru 1999. godine ostala težak invalid. Za nju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naglašava, reč predaja ne postoji. Puna optimizma, uvek nasmejana, već više od decenije i po pobeđuje svaki problem.

– Nastradala sam pred sam početak bombardovanja naše zemlje. U vreme NATO agresije bila sam u Beogradu, na Banjici… Jedna za drugom serija operacija, natčovečanska nastojanja lekara da mi se ulije nada u život. Uspeli su oni, a uspela sam i ja. Nastavila sam da živim. I dalje sam u invalidskim kolicima, ali sam srećna, jer sam posle svega što mi se dogodilo ostvarila mnoge snove – kaže Dragana.

Posle oporavka od teških operacija u Srbiji, Dragana Rodić je bila prva osoba sa ovog područja koja je u Kini podvrgnuta transplantaciji matičnih ćelija u povređeni deo kičmene moždine.– Možda u tom trenutku efekat sa matičnim ćelijama nije bio toliko veliki, kao što je bio onaj kasnije. Sva saznanja i iskustva o regenerativnoj medicini, u vreme kada je svaka priča o matičnim ćelijama bila nestvarna, podelila sam sa drugima, posebno sa osobama sa invaliditetom. Zahvaljujući tom angažovanju shvatila sam da je optimizam najvažniji, da je zaista bitno da čovek bude okružen ljudima punim optimizma. I, svakako, da sve one koji ne veruju u tu „formulu“ treba ubediti da se i mnogi problemi mogu pretvoriti u vrlinu – priča naša sagovornica.

Najsrećnija je ova mlada Nišlijka što se nije ostvarila, kako kaže, jedna od njenih prvih slutnji posle nesreće, „da će život proći ispod njenog prozora, a bez nje“.

Osnovala je fondaciju koja nosi njeno ime, i uz veliku podršku i prijatelja iz celog sveta, uz mnogo organizovanih naučnih skupova o matičnim ćelijama i akcija, kao što je ona pod nazivom „Budi drug, ukloni barijere“, pomaže osobama sa invaliditetom. Uspela je da obezbedi prva vozila za prevoz invalida u Srbiji, kao i opremu i pomagala za pojedince, ali i za rehabilitacione centre u velikim gradovima i banjama.

– Posle pauze, jer u vreme kada sam povređena bila sam na trećoj godini studija na Ekonomskom fakultetu, nastavila sam da učim. Završila sam 2007. godine fakultet i odmah se zaposlila kao stručni saradnik u Službi za razvoj studentske karijere Univerziteta u Nišu, a potom sam se i udala. Pre dve i po godine rodila sam Mihajla. Suprug Miloš Aranđelović, menadžer trgovine, koji je profesionalni muzičar, i ja svaki slobodan trenutak provodimo sa sinom.

Neumorna, jaka i hrabra Dragana Rodić sagradila je tokom petnaestak godina veliki broj „mostova“ sa udruženjima osoba sa invaliditetom u celom svetu. Organizovala je humanitarne koncerte i donatorske skupove, prikupljajući pomoć i obezbeđujući uslove za bolji život invalida u Nišu i Srbiji. U svakom razgovoru, neizostavno, pominje mnoge koji su joj bili podrška iz redova političara, privrednika, novinara, estrade…

Ne zaboravlja kantautora Alena Slavicu, koji je napisao i podario joj kompoziciju pod nazivom „S verom u sebe“. Pre četiri i po godine objavila je knjigu pesama u prozi „Splet okolnosti“. A na sebe je skrenula pažnju kada je iz aviona sa 3.000 metara visine skočila padobranom…

Za svoje pregalaštvo Dragana Rodić je dobila prestižno priznanje – Jedanaestojanuarsku nagradu grada Niša. I mnogo drugih. Razgovor sa nama uz neizbežan osmeh na licu završava rečima:

– Život je svakodnevna borba, a ja sam i u duši i životu ipak pobednica.

Toma Todorović

objavljeno: 12.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.