Po prvi put u KCS-u ugrađena baklofenska pumpa

Izvor: RTS, 16.Jun.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po prvi put u KCS-u ugrađena baklofenska pumpa

Na Kliničkom Centru Srbije, po prvi put, ugrađena je baklofenska pumpa kod pacijenta koji je imao povredu kičmene moždine. Prof. dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju KCS- a navodi za RTS da je taj vid intervencije namenjen pacijentima koji imaju povredu kičmene moždine.
Profesor dr Miloš Joković naveo je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a da je operacija pokazala je zadivljujuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultate i da se pacijent dobro oseća.

"Pre tri nedelje ugradili smo prvi stimulator odnosno baklofensku pumpu kod pacijenta koji je pre nekoliko godina imao povredu kičmene moždine odnosno vratne kičme, koju je zadobio skokom u vodu i od tada je ostao paraplegičan. Operacija je dobro protekla i rezultati su zadivljujući", objašnjava Joković.
Dodaje da su kandidati za ovaj vid intervencije pacijenti koji imaju bolne spazme, bolno grčenje mišića posle takvih povreda.
Oni su na početku na terapiji ali kada ta terapija više ne deluje oni su kandidati za ovu vrstu intervencije.
Dodaje da nisu svi paraplegičari kandidati za ovu vrst intervencije.
"Selektujemo pacijente tako što ih pre operacije testiramo tako što im ubacujemo taj lek putem igle i kada vidimo da je taj efekat leka zaista pozitivan onda takve pacijente indikujemo za ovu proceduru. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja u planu je da u toku ove godine uradimo osam intervencija ove vrste", poručio je Joković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.