Po pravdu u Strazbur

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po pravdu u Strazbur

Najveći broj presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije odnosi se na povredu prava na suđenje u razumnom roku

„Odluke i presude evropskog suda za ljudska prava 2”, publikaciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava u kojoj su objavljene presude i karakteristične odluke koje je sud u Strazburu doneo u odnosu na Republiku Srbiju između marta 2008. i marta 2009, predstavili su juče u Palati Srbija ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i predstavnik naše države pred pomenutim sudom Slavoljub Carić. Kako je Carić istakao, Komitet ministara Saveta Evrope svojevremeno je preporučio što širu distribuciju slučajeva koje je rešavao sud u Strazburu, pa bi knjiga trebalo da služi kao orijentir i poučna preventiva domaćim sudovima, praktičarima, ali i građanima.

Prema Carićevim rečima, najveći broj presuda Evropskog suda navedenih u knjizi odnosi se na povredu prava na suđenje u razumnom roku pred srpskim sudovima. Carić je govorio i o Zakonu o ustavnom sudu, koji predviđa mogućnost da građani podnesu ustavnu žalbu i zbog suđenja u razumnom roku. Ustavni sud je u nekoliko slučajeva i usvojio takve žalbe, ističući povredu ovog prava. Međutim, mehanizam utvrđen tim zakonom predviđa da odštetu po ovoj povredi građanima dosuđuje Komisija za naknadu štete, ali ona do sada nije donela nijednu odluku.

– Zbog toga preti opasnost da Evropski sud ovo pravno sredstvo proglasi nedelotvornim. Možda bi efikasnije bilo dati mogućnost Ustavnom sudu da – kada konstatuje ovakvu povredu – istovremeno dosudi i naknadu. Takođe, možda je trebalo razmišljati i o mogućnosti da najviši sud u zemlji odredi neki rok u kojem bi se postupak pred domaćim sudom završio. Mnoge države pošle su i tim putem – objasnio je dr Slavoljub Carić.

Srbija je po broju predstavki koje strazburški sud razmatra (između dve i tri hiljade) trenutno na 13. mestu. Te se predstavke uglavnom odnose na dužinu sudskih i drugih postupaka. Građani ih podnose masovno, jer u slučaju predstavki te vrste, pre obraćanja sudu u Strazburu ne moraju da se iscrpu sva pravna sredstva predviđena domaćim pravom. Do sada je formirano oko 120 predmeta naših građana protiv Srbije, po kojima sud u Strazburu postupa u najrazličitijim fazama.

Zemlje u okruženju se uglavnom kao i mi žale zbog dužine suđenja (najviše Slovenci), ali i zbog povraćaja imovine, regulisanja penzije, neizvršenja pravnosnažnih presuda, naročito u vezi sa starom deviznom štednjom (o čemu nijedan naš sud dosad nije presuđivao). Turci se najviše obraćaju Strazburu zbog torture. U celoj Evropi najviše je povreda člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama – zagarantovanog prava na slobodu i bezbednost.

T. Bojković

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.