Po čemu je poznata požarevačka pijaca Krug

Izvor: RTS, 21.Jan.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po čemu je poznata požarevačka pijaca "Krug"

Požarevačko Javno komunalno preduzeće iselilo je spoljne tezge na glavnoj pijaci "Krug", koje su više od dvadeset godina ružile taj objekat, i predstavljale smetnju prolasku građana do ulaza u pijacu. Inače, požarevačka pijaca "Krug" izgrađena je još 1926. godine i tada je bila među prvima u Srbiji zatvorenog, atrijumskog tipa. Danas je pod zaštitom države, tako da se ne sme rušiti i prepravljati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Skoro dve decenije prostor između javnog parkirališta i glavne požarevačke pijace "Krug", bio je zakrčen tezgama na kojima se prodavalo voće, povrće, cveće ali i švercovana roba. Osim što su ružile centar grada, tezge su i otežavale ulazak kupcima u pijacu.

Zato je požarevačko Javno komunalno preduzeće, koje gazduje gradskim pijacama odlučilo da ih ukloni, a njihovim vlasnicima ponudi mesto u samoj pijaci.
Slobodan Jović, direktor JKP "Komunalne službe" Požarevac kaže da iako im je to donosilo jedan deo prihoda, na godišnjem nivou oko tri miliona, oni su se odrekli toga dela prihoda, uz saglasnost grada i gradonačelnika, pa će to nadomestiti na drugi način.
"Ali, mislim da je pijaca dobila onakav izgled kakav treba da bude. Ta pijaca je jedna od najstarijih, vrlo je uređena i ljudi koji su imali tezge ovde u otvorenom delu prostora su zbrinuti na pijaci Krug i jedan deo na pijaci Pionirski trg", kaže Jović.
Većina vlasnika od ukupno 26 tezgi koliko ih je bilo ispred pijace "Krug", još se nije preselila na nove lokacije. Oni koji jesu, nisu želeli pred kamere. Požarevac ima tri zvanične pijace.
"Krug" je centralna i najveća. Jedna je od prvih pijaca atrijumskog tipa u Srbiji i pod zaštitom je države.
Svetlana Milutinović, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam kaže da se pijaca nalazi na mestu nekadašnje Drvarske pijace i po izgradnji starog Načelstva pijaca je uklonjena, saniran je teren, s obzirom da je bio pun podzemnih voda.
"Godine 1926. urađen je projekat za izgradnju pijace i tada se taj projekat zvao projekat Cvetnog trga, i od tada do danas dispozicija u prostoru i gabariti nisu izmenjeni, ali je likovnost, oblikovnost i arhitektura fasada promenjena", kaže Milutinovićeva.
Pijaca "Krug" deo je kompleksa Gradskog parka i Načelstva. Rekonstrukcija parka je u planu, a posle njega mogla bi na red za obnovu doći i jedna od najstarijih pijaca u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.