Izvor: B92, 06.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po bubreg u Pakistan

Beograd -- Bubrežni bolesnik Milorad Kotlaja, koji je išao na transplantaciju u Pakistan, zbog komplikacija završio je u bolnici u Beogradu, ali mu je spasen život.

Teške bolesti bubrega dovode do njihovog propadanja i prestanka rada. Privremeni spas je dijaliza, ali je transplantacija jedini način izlečenja. U Srbiji, pa i u Crnoj Gori, transplantacija se uglavnom izvodi sa živih davalaca, a ne sa mrtvih tela (kadavera), što znatno smanjuje šanse za pronalaženje organa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mnogi zato odlaze u inostranstvo.

Svest o zaveštanju organa ili davalaštvu u slučaju moždane smrti na ovim prostorima još je nerazvijena. Zato su oboleli prisiljeni da spas traže čak i na Dalekom istoku.

"Odlučili smo za Pakistan zato što je to bila najpovoljnija destinacija, najjeftinije tržište, gde smo mogli kupiti bubreg. Moskva je bila jako skupa za mene. Kod nas, nažalost, nema kadaveričnih davalaca, što je mnogo, mnogo tužno i za Srbiju i za Crnu Goru", priča Kotlaja.

"Moji Pljevljaci su sakupili tu sumu koja mi je bila potrebna, oko 28-30.000 eura", kaže on.

Bolesnici u Pakistan dolaze iz Rusije, Ukrajine, Bugarske, Bosne, Crne Gore. Na bubreg čekaju desetak dana. Ali, u Pakistanu su za strance transplantacije poluilegalne. Sve aktivnosti odvijaju se isključivo noću.

"Dolazimo u jedan posle pola noći u sobu, to ne liči ni na šta. To su mala kupatila, to je prljavo, to je nikakvo, to je jadno. Dijaliza je nikakva, pod nikakvim uslovima. Četiri aparata, dva rade, dva ne rade", priča on.

"To su neki rastvori koje oni ručno prave, rastvaraju, ja ne znam kako uopšte nismo bili došli do nekakve zaraze. Nakon deset dana imaš let sa otvorenom ranom", kaže Kotlaja.

U bolnici u gradu Lahoru, krajem aprila, bubreg je dobilo 18 stranaca, među kojima dvoje bolesnika iz Crne Gore i jedan iz Bosne. Po povratku, kod Milorada Kotlaje su nastupile komplikacije, pa je iz Podgorice hitno prebačen u Beograd.

"Posle transplantacije, koja je obavljena u drugoj ustanovi, došlo je do izlivanja urina u trbuh i ta komplikacija je rešena u našoj ustanovi i na taj način pacijentu je spasen život", objašnjava hirurg Nebojša Živanović, iz Centra za transplataciju na Institutu za urologiju i nefrologiju u Beogradu.

U tom centru ove godine urađeno je 15 transplantacija, od toga samo dve od preminulog davaoca. U Srbiji organizovani sistem transplantacije još ne postoji, kao ni potrebna zakonska regulativa. Centar, inače, stalno poziva građane da se sami prijave da postanu davaoci organa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.