Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljeskavica, pa beg

U Dejanu se nakupilo gneva – para malo, a želja mnogo

Naši stari su s punim pravom govorili da svako vreme nosi svoje breme. Dejan je učenik srednje škole. Ima mnogo neostvarenih želja, od novih patika do novog ranca za školu. Uskoro će napuniti sedamnaest godina. Već na prvi pogled deluje nezadovoljan životom. Kaže da nije loš đak, ali je načinio krupan prekršaj zbog čega je i stigao u Prihvatilište. Tu će boraviti izvesno vreme, a onda mu sledi odlazak u adekvatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ustanovu.

Sedeo je mirno u jednom ćošku dnevnog boravka, kao da je nesvestan mesta na kome se nalazi. Delovao je zbunjeno. Na pitanje šta je učinio nije odmah odgovorio. Premišljao se da li da kaže istinu ili da je prećuti.

– Drug i ja smo bili gladni. Otišli smo do kioska i zatražili dve pljeskavice. Devojka ih je pripremila i dodala, ali smo odbili da platimo. Bila je ljuta i počela je da nas grdi. Kada je shvatila da smo krenuli, potrčala je za nama.

Dejanov drug je pobegao, a Dejana i devojku je razdvojila policija koju je neko pozvao iz obližnjih lokala. Priveli su ga i dovezli u Prihvatnu stanicu. Prebačen je u Prihvatilište dok se ne završi istraga o događaju i vidi šta će dalje.

Inače, Dejan je s dva brata i roditeljima stigao u Beograd u vreme kada su mnogi izbegli sa prostora zahvaćenih ratom. I majka i otac su se zaposlili. Međutim, nesporazumi između roditelja bujali su i završeni su razvodom.

– Tata je sa sobom poveo najmlađeg brata, a stariji i ja smo ostali s majkom. Podstanari smo. Mamina plata je mala i jedva da ima za kiriju. Željan sam svega. Tada, kada sam to učino, bio sam gladan, a praznih džepova. Drug me je nagovorio da ih naručimo i da pobegnemo.

Sada se kaje što je tako postupio, ali kako je i ranije dolazio u sukob s majkom zbog besparice, ona se nije iznenadila kada je njen srednji sin stigao u Prihvatilišt i dosledna je da dečak mora da snosi odgovornost ne samo za ovaj ružni postupak, već i za neprimereno ponašanje prema njoj.

Dejan je svestan da će odgovarati za postupak koji ne dolikuje dobrim dečacima. Kaže da ga je stariji brat uvek savetovao da uči i kada završi školu i zaposli se imaće više novca. Zaboravio je da ništa ne može da bude opravdanje za loše postupke i ponašanje jer nemaština pogađa mnoge, ali čuvaju dostojanstvo.

Snežana Prljević

-------------------------------------------------------

Deci od srca

Svaki dinar donacije Prihvatilištu za decu i Prihvatnoj stanici dobro je došao.

Dinarski račun: Primalac: Zavod za vaspitanje dece i omladine, Bulevar oslobođenja 219, 11000 Beograd. Svrha uplate: Uplata za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta br. 08-979”. Broj računa: 840-1421761-32

Devizni račun: Svrha uplate: Donacija za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta”

01-504100-100007693-000000-0000 – Devizni račun Republike Srbije – RS – Zavod za vaspitanje dece i omladine, Beograd

IBAN broj: RS 35908504100000769397

Uplatu u evrima u korist računa Zavoda za vaspitanje dece i omladine, Beograd, na broj: 01-504100-100007693-000000-0000 kod Narodne banke Srbije, Kralja Petra 12, Beograd, Republika Srbija

objavljeno: 27.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.