Izvor: RTS, 19.Jan.2022, 13:53

Plivanje za Časni krst širom Srbije, desetogodišnjak pobedio u Arilju

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen u spomen Hristovog krštenja. Na ovaj praznik pliva se za Časni krst - i danas, kao i prošle godine, zbog pandemije, manje je učesnika. Desetogodišnjak prvi doplivao do krsta u Arilju.
Tradicionalno plivanje za Časni krst je na Dunavu u Zemunu održano 25. put. Deonicu dugu 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus proveo na zemlji, preplivalo je više od 200 plivača. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Odlukom organizatora, ovoga puta mogli su da plivaju samo stariji od 18 godina, a prvi je do krsta stigao Đorđe Lukić.
"Osećaj je neopisiv. Prvi put plivam. Prijavio sam se da ispunim ovaj dan, zato što sam Srbin, zato što sam pravoslavac", rekao je Lukić i poručio da su svi učesnici pobednici, a da je on samo imao malo više sreće.

U Petrovcu na Mlavi za Časni krst plivalo je 26 učesnika, a najmlađa je bila 12-godišnja Milica Radojković. Prvi je do krsta stigao Časlav Čupić.
Organizatori ovogodišnjeg plivanja za Časni krst su Opština i Sportski savez, pod pokroviteljsvom sveštenstva.
Dečak prvi stigao do krsta na Velikom RzavuDo Časnog krsta na Velikom Rzavu u Arilju prvi je doplivao desetogodišnji Andrej Kovačević.
"Za Bogojavljenje se valja kupati u reci, a ja plivam od šeste godine uz ujaka i nakon četiri godine sam prvi put uzeo krst", rekao je Andrej.
Na Velikom Rzavu takmičilo se više od 30 plivača iz Arilja, ali i iz okolnih gradova Ivanjice i Požege, jer tamo nije bilo organizovanog plivanja ove godine.

Uz pozdrav "Bog se javi" u gotovo potpuno zaleđeni Dunavac u Kovinu skočilo je tridesetak plivača, među kojima i dve devojke.
Do Časnog krsta prvi je doplivao potporučnik Vojske Srbije, 24-godišnji Aleksandar Stamenković, sin prošlogodišnjeg pobednika majora Nenada Stamenkovića.
Događaj je ispratilo nekoliko stotina meštana, koji su aplauzima pozdravili hrabre privlače i poručili da su svi oni pobednici.
U Čačku do krsta prvi stigao 12-godišnji dečakPlivanje za Časni krst na Bogojavljenje po 19. put organizovano je i u Zapadnoj Moravi u Čačku, a do krsta je prvi stigao dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.
I pored pogoršane epidemijske situacije, 106 devojaka i mladića se prijavilo za plivanje, a ceo događaj je pratilo nekoliko stotina građana.
Plivanje je organizvano na gradskoj plaži pored Sportskog centra "Mladost", koji je sa Narodnim muzejom iz Čačka organizator događaja, a početak je označen pucnjem iz trešnjevog topa.

Mladom Pavlu ovo je treći put da učestvuje u plivanju za Časni krst.
"Krenuo sam da plivam za sebe, nisam znao da ću da pobedim", rekao je dečak.
Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović čestitao je svim plivačima, a posebno onim najmlađim.
"Posle godinu dana pauze, zbog aktuelne situacije, ove godine smo nastavili tradiciju, plivanja za krst u našoj Zapadnoj Moravi. Čestitke svim učesnicima i organizatorima, najviše mladim učesnicima, Pavlu Mečaninu, koji je i pobednik, ali i njegovim kolegama i koleginicama koji su ga pustili da on prvi skoči u Moravu i dođe do zaleđenog krsta", rekao je Todorović.
Za sve učesnike večeras će biti priređena Bogojavljenska akademija u velikoj sali Doma kulture.
Plivalo se i u ledenoj VlasiniPobednik plivanja za Časni krst na Vlasini u Vlasotincu je Nikola Stanković, dvadesetogodišnji fudbaler iz ovog mesta.
U ledenu Vlasinu, gde je temperatura jedan stepen, ušlo je 20 takmičara sa čitavog juga, među kojima je i jedna devojka.
Prošle godine plivanje nije organizovano. Ove godine svim učesnicima bila je neophodna kovid propusnica.
Sve učesnike 15. plivanja za Časni krst blagosiljao je vladika niški gospodin Arsenije.
Pobednik, kome je ovo drugo učešće, dobio je zlatnik.
Istovremeno na obalama Vlasine održana je tradicionalna Pihtijada. Na jugu zemlje pihtije se ne jedu pre Bogojavljenja, pa zato nema kuće koja ih na Krstovdan ne kuva niti slavske trpeze na Svetog Jovana bez ovog specijaliteta.
U Šapcu plivanje sa krstom umesto za krst Umesto za, u Šapcu se plivalo sa Časnim krstom.Tradicionalna manifestacija u tom gradu je revijalnog karaktera, a u hladnu Savu ušlo je četredesetak momaka.
Zbog kovida manje je učesnika nego prethodnih godina, a brojna publika koja je bodrila plivače mogla je da se zagreje kuvanim vinom. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žandarmerac iz Niša prvi doplivao do ČASNOG KRSTA na Vlasini FOTO, VIDEO

Izvor: OkRadio.rs, 19.Jan.2022

Nenad Kožović (25), pripadnik jedinice Žandarmerije u Nišu, prvi je stigao do Časnog krsta na Vlasinskom jezeru. U tradicinalnom nadmetanju, na Bogojavljenje, Kožović, rodom iz Prokuplja, pobedio je u konkurenciji blizu pedeset plivača u ledenoj vodi Vlasinskog jezera.   Podsećanja radi,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Devetnaestogodišnji Marko Marinković prvi do Časnog krsta u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2022

Tradicionaolno bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je i u Somboru na Gradskom kupalištu ,“Štrand“. Ovo plivanje u Somboru se održava već 12 godina ,organizatori su Zavičajno udruženje Srba ,“Korjeni“ i sportski savez,a pokrovitelj je Grad Sombor. Za ovogodišnje plivanje prijavilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kladovljanin Zlatko Otašević prvi doplivao do Časnog krsta

Izvor: Danas, 19.Jan.2022

Na gradskoj plaži u Kladovu, u prisustvu stanovnika ovog podunavskog grada; održano je tradicionalno 21. Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Dunavu. Prvi je do Časnog krsta doplivao Kladovljanin Zlatko Otašević (29).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.