Plate na tapetu i u čačanskoj skupštini

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate na tapetu i u čačanskoj skupštini

Iako u dnevni red nije uvršten predlog da se primanja gradskih funkcionera svedu na gradski prosek, u raspravi se čulo mnoštvo pikanterija na temu dohodaka i dodataka

Čačak – Odbornička većina u Skupštini grada Čačka nije prihvatila predlog opozicije da se raspravlja o smanjenju plata gradskim rukovodiocima. Inače, središnja tema jučerašnjeg zasedanja bio je rebalans gradskog budžeta.

Odbornik LDP-a Stojan Marković zahtevao je da se u dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << red uvrsti predlog o šestomesečnom smanjenju zarada funkcionera na prosek primanja u gradu, odnosno na 29.000 dinara. Zauzvrat, obećao je da će lično predložiti da im se plate vrate na sadašnje iznose, ukoliko za pola godine dokažu da su sugrađanima pomogli u rešavanju brojnih životnih problema. Takav predlog, zbog nedovoljnog broja glasova, nije ni stigao na dnevni red, ali se gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević (NS) usprotivio oceni opozicije da funkcioneri u Čačku imaju nedopustivo visoka primanja.

– U Srbiji postoje 24 grada, pozivam da javno budu objavljene plate svih gradonačelnika i tvrdim da je moj dohodak među najnižim. Naravno, ako izuzmemo gradonačelnika prestonice i pomoravskog kneza, koji rade bez plate – kazao je Stanojević, dodavši da u gradskim upravama radi 200 službenika, i to za male pare. – Diplomirani pravnik, koji vodi zapisnik na ovoj sednici, zarađuje manje nego nekvalifikovani radnik u bilo kom javnom preduzeću – istakao je gradonačelnik Stanojević, a zatim se direktno obratio odborniku Draganu Vučetiću (G17 plus): – Vi, gospodine Vučetiću, kao predsednik nadzornog odbora u „Srbijagasu", imate mesečnu nadoknadu jednaku mojoj gradonačelničkoj plati, a govorite o nedopustivo visokim zaradama – rekao je Stanojević, na šta je Vučetić uzvratio:

– Za predsednika nadzornog odbora JP „Srbijagas" postavljen sam 1. aprila 2006. i od tada smo održali 25 sednica. Za taj rad primam dve prosečne zarade u „Srbijagasu" – objasnio je Vučetić, ipak izbegavši da kaže o kolikoj sumi je reč, ali je iskoristio priliku da saopšti kako je saznao da gradonačelnik Čačka mesečno prima 85.000 dinara, plus minuli rad, što je u rangu šefa poslaničke grupe, sudije Vrhovnog suda ili zamenika republičkog tužioca. Indikativno je da Vučetić nije opovrgao tvrdnju gradonačelnika Stanojevića da njih dvojica svaki na svojoj dužnosti zarađuju podjednako.

Ni odbornici ovom prilikom nisu prošli bez ukora zbog visine primanja: predsednica Saveta za budžet i finansije Skupštine grada Nada Damljanović (NS-DSS) apelovala je da se umanje, kako je rekla, „bezobrazno visoke naknade za nas odbornike", dodavši da svaka sednica Skupštine grada košta građane skoro pola miliona dinara.

Ona se osvrnula i na činjenicu da je na prošloj sednici izglasana odluka da se svakom odborniku plaća i dolazak na pripremnu sednicu svoje odborničke grupe. To iznosi oko 3.000 dinara po zasedanju za svakog odbornika.

G. Otašević

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.