Plan protiv zagađujućih supstanci

Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan protiv zagađujućih supstanci

I paljenje guma toksično

Beograd -- U Srbiji počinje priprema plana za kontrolu vrlo toksičnih supstanci radi zaštite ljudi i prirode.

Projekat izrade plana za primenu Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama (POPs) u Srbiji, treba da ojača kapacitete Srbije za ograničavanje ili zabranu proizvodnje, upotrebe, emisije ili uvoza i izvoza toksičnih supstanci, rekao je na konferenciji za novinare koordinator projekta Ivan Gržetić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, POPs su organske supstance koje je proizveo čovek, otporne su na proces razgradnje, lako se transportuju kroz atmosferu i lako dospevaju u lanac ishrane, a mogu da izazovu opasne promene u ljudskom organizmu.

On je objasnio da u POPs spadaju i supstance kao što su kondenzatorska i transformatorska izolaciona ulja, neke vrste pesticida, izduvni gasovi automobila i neke nenamerno proizvedene hemikalije, nastale kao nusproizvodi industrijskih procesa, recimo pri proizvodnji cementa ili u metalurškoj industriji, te paljenjem guma ili deponija.

Za Srbiju je, kako je rekao, veoma važno da ima kontrolu nad dugotrajnim zagađujućim supstancama, jer Evropska unijaima još strože zahteve od Stokholmske konvencije i predviđa da životna sredina mora da bude očišćena od tih materija do 2015. godine, 10 godina pre nego što se to traži u Konvenciji.

Srbija je Konvenciju potpisala maja 2002, ali je još nije ratifikovala, rekao je Gržetić, ističući da se pre ratifikacije mora uraditi popis svih uređaja za čiji rad se koriste te štetne supstance, kao i mesta na kojima se nalaze, kako bi se ti uređaji zamenili, odnosno izvezli za uništavanje.

Nužno je da se pre ratifikacije uradi što više kako bi se dobila finansijska pomoć međunarodne zajednice za eliminisanje štetnih materija, a koja neće biti dostupna nakon ratifikacije.

Projekat izrade plana za primenu Stokholmske konvencije u Srbiji finasira se uz pomoć Fonda za globalnu zaštitu životne sredine, u saradnji sa programom za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija.

Gržetić je kazao da je znanje i svest o POPs u Srbiji vrlo nisko, te da zahteva hitnu reakciju radi zaštite ljudi, a posebno dece, starih i trudnica.

Stokholmsku konvenciju su do sada potpisale 152 zemlje, a ratifikovala je 141 zemlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.