Izvor: Blic, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćeni i bolnički troškovi

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja obavezan je dokument koji mora da se priloži za dobijanje vize većine zemalja evrope i sveta. Za te svrhe naši turisti koji odlaze na desetodnevni odmor u Grčku ili Bugarsku moraju da izdvoje od 700 do 950 dinara, a da pri tom mnogi ne znaju kakva sve prava imaju, odnosno koje su usluge polisom pokrivene a koje ne.

Kako refundirati novac

U slučaju da je osiguranik platio sam zdravstvene usluge u inostranstvu, sredstva mu refundira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osiguravajuća kuća kod koje je kupio polisu. Važno je da se osiguravajućoj kući javite u roku od sedam dana po povratku s puta i da kao dokaz priložite račun plaćenih usluga i tačnu dijagnozu bolesti.

- U slučaju iznenadne bolesti i povrede, putničko zdravstveno osiguranje pokriva troškove ambulantnog lečenja, nabavke lekova i medicinskog materijala, prevoz do najbliže bolnice, bolničko lečenje, prevoz u zemlju, stomatološke usluge do 80 evra. Ako dođe do nezgode, naš osiguranik je u obavezi da pozove kol centar međunarodne organizacije Koris. Broj telefona njihovog kol centra u Ljubljani nalazi se na poleđini svake polise. Telefonske troškove ne snosi osiguranik - kaže Milica Slijepčević iz "Dunav osiguranja", koje pokriva troškove do 30.000 evra.

Slijepčevićeva kaže da hronični bolesnici moraju sa sobom poneti svoju obaveznu terapiju jer lekove koje koriste ne pokriva osiguranje. Samo ako dođe do nekog pogoršanja bolesti, recimo ako pacijent doživi epi napad, troškove lečenja pokriva osiguranje.

"Viner štediša" osiguranje pokriva troškove do 32.000 evra. Ako osiguranik ostane u bolnici duže od nedelju dana, osiguranje plaća bliskom srodniku avionsku kartu u ekonomskoj klasi da ga poseti. U osiguranje ulaze i troškovi prevoza za osobu koja dolazi po maloletno dete ukoliko je njegov pratilac u bolnici.

- Osiguranici uglavnom traže pomoć lekara zbog sunčanice, opekotina, uganuća, prehlada. Pre mesec dana u Grčkoj imali smo čak i jedan smrtni slučaj. Agencija je pokrila sve troškove - kaže Milan Slavković iz "Viner štediše".

U "Argus tursu" kažu da dugo rade s „Delta đenerali".

- Osiguranje traje koliko i aranžman. Neke zdravstvene ustanove u inostranstvu ne priznaju osiguranje. Ukoliko se desi da im naplate usluge, novac mogu refundirati kod "Delta đenerali" - kažu u "Argus tursu", i dodaju da kuće s kojima oni sarađuju ne daju osiguranje trudnicama preko pet meseci trudnoće, deci mlađoj od šest meseci i starijima od 85 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.