Izvor: Blic, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćanje karticom u inostranstvu

Plaćanje karticom u inostranstvu

Jedna od prednosti platnih kartica jeste mogućnost odlaska u inostranstvo bez opterećenja koje stvara nošenje veće količine gotovine. Pre putovanja trebalo bi da se informišete o visini limita za podizanje gotovine i kupovinu u inostranstvu i obavezno proverite važnost kartice. Raspitajte se u vašoj banci o broju telefona info centra, putem kojeg ćete moći da blokirate karticu u slučaju gubitka ili krađe, kao i da zatražite informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i uputstva u slučaju problema u korišćenju kartice.

Takođe, važno je da se pre putovanja informišete u kojoj valuti se vrši obračun transakcija. Uobičajeno je da za kartice koje su izdate u našem regionu obračunska valuta bude evro.

Ako putujete u Ameriku, na primer, pa umesto evra uplatite dolare na svoj devizni račun, misleći da ćete izbeći dodatne troškove konverzije iz jedne u drugu valutu, uradićete u stvari suprotno.

Dakle, bez obzira na to kuda putujete, uvek bi trebalo da na devizni račun za koji je vezana kartica uplaćujete sredstva u valuti u kojoj se vrši obračun transakcija.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.