Plaćaju eko-taksu, a guše se u smeću

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju eko-taksu, a guše se u smeću

Još nam samo nuklearni reaktor fali pa da katastrofalna ekološka slika u našem naselju bude potpuna!

Tim rečima žitelji čačanskog naselja Prelići opisuju svakodnevicu u kojoj žive pune četiri decenije. Na nekoliko stotina metara vazdušnom linijom od njihovih domova nalaze se gradska deponija, glavni gradski fekalni kolektor, postrojenje za eksploataciju šljunka, kao i četiri asfaltne baze, od kojih, kako tvrde meštani, nijedna nema upotrebnu dozvolu.

- Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 40 godina sve smo preživeli. Trpeli smo nesnosni smrad, truležna isparenja, viruse, gledali kako se razmnožavaju glodari i kako ptice raznose otpad. Možete misliti kako je nama koji živimo na 100 ili 200 metara od deponije po ovakvoj vrućini. Veliki broj naših komšija oboleo je od respiratornih bolesti i, nažalost, više nije među živima - priča Petar Đurović.

Taman kada su poverovali obećanjima lokalnih vlastodržaca da će glavna sanitarna deponija biti zatvorena i rekultivisana, čime bi bio precrtan makar jedan ekološki problem, žitelji ovog dela Kulinovačkog polja gorko su se razočarali. Na lokaciji smetlišta, donacijom švedske Vlade, počela je da se gradi transferna stanica.

Transfer-stanica neophodna

U gradu tvrde da su studije i izveštaji konsultanata pokazali da je izgradnja transfer-stanice neophodna da bi se smanjili troškovi transporta do regionalne deponije „Duboko“. - Prestaće sa radom linija za selekciju otpada i uspostaviće se efikasan sistem transporta smeća, koje više neće imati kontakt sa spoljašnjom sredinom do odlaganja - kaže pomoćnik gradonačelnika Dragan Nikolić.

- To praktično znači da će se smeće sa teritorije Čačka na ovom mestu odlagati i voziti u regionalnu deponiju. Rekultivacija nije izvršena, a meštani Prelića će ponovo imati smeće na pragu dvorišta. Na volšeban način se krenulo u ovu investiciju, a da niko od predstavnika MZ „Sveti Sava“ o tome nije bio konsultovan. To je zaista sramota - rezigniran je Dragan Bisenić, odbornik iz MZ „Sveti Sava“.

Žitelji ovog predgrađa sa oko 10.000 stanovnika podsećaju da im je obećano da će se investicijama u zelene površine, parkiće za decu i ulične trotoare nadležni makar u izvesnoj meri odužiti za nehumane uslove u kojima godinama žive. Jedino što im iz gradske uprave redovno stiže su računi za eko-taksu od 400 dinara.

- Možete misliti kako se osećamo mi koji skoro pola veka jedva da smo živi pored smetlišta i kojima se sada u neposrednom komšiluku pravi novi objekat koji će nam ugroziti životnu sredinu, a plaćamo ekološku taksu kao da živimo u delu grada prepunom zelenila - s gorčinom kaže Milivoje Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.