Pismo roditelja štićenika Crne reke episkopu Irineju

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo roditelja štićenika Crne reke episkopu Irineju

Otvoreno pismo 50 roditelja štićenika Centra za lečenje narkomanije Crna Reka upućeno episkopu bačkom Irineju povodom smrti šest zavisnika koji su centar napustili od početka "kampanje" protiv tamošnjeg načina lečenja narkomana.

"Od naše dece koja su usled majske kampanje napustila Crnu Reku, do sada je umrlo ukupno šestoro, a od ostalih, drogira se više od 80 odsto", kažu roditelji u pismu episkopu Irineju i ističu da je pre kampanje trebalo pronaći neko drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešenje za njihovu decu.

U pismu se ističe da je poslednja žrtva droge koja je napustila Prijemno odeljenje pravoslavnog duhovnog rehabilitacionog centra preminula od prekomerne doze heroina i da Vladika, bez pronalaženja drugog rešenja, nije smeo pridružiti svoj autoritet drugim "pravdoljubcima".

"Želimo da vam se zahvalimo na agilonosti i zalaganju koje ste pokazali da bi poboljšali i unapredili položaj ljudi pogodjenih epidemijom narkomanije...", kaže se u istom pismu i ističe da se to odnosi na centar "Zemlja živih" u manastiru Kovilj u kome je pružena pomoć mnogim zavisnicima.

"Većina nas koji smo poverenje poklonili Crnoj Reci pokušala je sve ostale načine lečenja u našoj zemlji, izmedju ostalih i vaš način lečenja u 'Zemlji živih'. Crna reka nam je bila poslednje utočište", poručuju roditelji, čije je pismo dostavljeno i redakcijama medija.

"Svi smo mi bili upoznati sa načinom rada centra i svi smo se saglasili sa pravilima koja su nam predočena", zaključeno je u otvorenom pismu.

Postupanje prema štićenicima rehabilitacionog centra manastira Crna Reka, nedaleko od Tutina, dospelo je u maju u žižu javnosti posle objavljivanja snimka na kome se vidi scena premlaćivanja jednog zavisnika čiji je akter i sada bivši nastojatelj Branislav Peranović.

Na zahtev Sinoda SPC, vladika Artemije razrešio je dužnosti upravnika centra oca Peranovića i za novog imenovao jereja Dejana Jakovljevića.

U centru manastira Crna Reka na lečenju je trenutno 85 zavisnika.

Nova uprava nadgleda tretman u kome nema više disciplinskih postupaka. Nastavljaju se duhovni razgovori uz terapiju koju sprovode psiholozi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.