Pirotski kačkavalj želi na evropsku trpezu

Izvor: RTS, 03.Sep.2018, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotski kačkavalj želi na evropsku trpezu

U Pirotu je održan treći Festival sira na kojem su učestvovali proizvođači iz cele Srbije. Predstavili su svoje specijalitete, a domaćini se, naravno, pohvalili svojim priotskim kačkavaljem i planovima da taj delikates vrate na evropske trpeze.
Od nomada – crnovunaca, koji su pre dva veka naselili Staru planinu, ostala je receptura po kojoj se pirotski kačkavalj i danas pravi.

"Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klasičan način izrade, star način. Baskija se radi prethodnog dana, ona treba da postigne određenu kiselost, onda se radi prevođenje baskije u kačkavalj", objašnjava kačkavaljdžija Boban Jovanović.
Prozvođači sira kažu da je sajam prilika da se razmene iskustva i podigne kvalitet sira.
"Kvalitet sira je uopšte u porastu, svi su se osposobili, stekli su određena znanja za proizvodnju kvalitetnih sireva i danas se ovde ne može probati loš sir", kaže Momčilo Budimirović iz Šapca.
"Tajna je zapravo u travama kojima se hrane životinje na Staroj planini i mislim da je to ono što daje posebnu aromu i posebnu draž našem siru", naglašava Maja Veljković iz Pirota.
Sve što su na Festival doneli proizvođači su brzo prodali, a kupci za cenu nisu pitali.
Organizovanjem festivala sira Pirot želi da podstakne lokalne stočare da što više mleka prerađuju.
"Želimo da se ljudi bave poljoprivredom, da povećaju svoje poljoprivredne kapacitete u smislu čuvanja stoke, ali i u smislu obradivih površina i preradnih kapaciteta, jer proizvod koji preradite je skuplji", poručuje gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.
Piroćanaci su namerni da svoj brend – kačkavalj vrate na evropske trpeze, gde se nekada služio kao delikatesni proizvod. Samo da, za početak, staroplaninski pašnjaci dočekaju stada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.