Izvor: RTS, 03.Sep.2018, 00:27 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pirotski kačkavalj želi na evropsku trpezu
U Pirotu je održan treći Festival sira na kojem su učestvovali proizvođači iz cele Srbije. Predstavili su svoje specijalitete, a domaćini se, naravno, pohvalili svojim priotskim kačkavaljem i planovima da taj delikates vrate na evropske trpeze.
Od nomada – crnovunaca, koji su pre dva veka naselili Staru planinu, ostala je receptura po kojoj se pirotski kačkavalj i danas pravi.
"Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klasičan način izrade, star način. Baskija se radi prethodnog dana, ona treba da postigne određenu kiselost, onda se radi prevođenje baskije u kačkavalj", objašnjava kačkavaljdžija Boban Jovanović.
Prozvođači sira kažu da je sajam prilika da se razmene iskustva i podigne kvalitet sira.
"Kvalitet sira je uopšte u porastu, svi su se osposobili, stekli su određena znanja za proizvodnju kvalitetnih sireva i danas se ovde ne može probati loš sir", kaže Momčilo Budimirović iz Šapca.
"Tajna je zapravo u travama kojima se hrane životinje na Staroj planini i mislim da je to ono što daje posebnu aromu i posebnu draž našem siru", naglašava Maja Veljković iz Pirota.
Sve što su na Festival doneli proizvođači su brzo prodali, a kupci za cenu nisu pitali.
Organizovanjem festivala sira Pirot želi da podstakne lokalne stočare da što više mleka prerađuju.
"Želimo da se ljudi bave poljoprivredom, da povećaju svoje poljoprivredne kapacitete u smislu čuvanja stoke, ali i u smislu obradivih površina i preradnih kapaciteta, jer proizvod koji preradite je skuplji", poručuje gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.
Piroćanaci su namerni da svoj brend – kačkavalj vrate na evropske trpeze, gde se nekada služio kao delikatesni proizvod. Samo da, za početak, staroplaninski pašnjaci dočekaju stada.