Izvor: RTS, 20.Avg.2022, 10:31

Piroćanci dobijaju rekonstruisani Dom Vojske posle 16 godina prokišnjavanja

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se realizuje u Pirotu je rekonstrukcija Doma Vojske. Potrebna sredstva – tri miliona evra, preko kredita Svetske banke, obezbedili su Ministarstvo kulture i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Kada se završi, nova zgrada će najviše značiti Narodnoj biblioteci, koja je tu donedavno bila smeštena u ruiniranim prostorijama.
Pored knjižnog fonda, deo enterijera Narodne biblioteke donedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su činile i posude za prikupljanje vode. Šesnaest godina je jedna od najstarijih institucija kulture bila smeštena u skučenim i neuslovnim prostorijama Doma Vojske.

Sa početkom radova, biblioteka je privremeno izmeštena na tri lokacije – jedna od njih je u centru grada.
"Trenutno se nalazimo u čitaonici biblioteke – pozajmno odeljenje za odrasle, gde je smeštena i kancelarija direktora, administrativne službe. Međutim, čak i u ovako skučenim uslovima, uslovi za rad su bolji nego što su bili u Domu Vojske, gde je poslednjih godina zaista bilo teško organizovati rad zbog već dobro poznatih uslova prokišnjavanja i problema sa kojima smo bili suočeni", navela je Nadica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Pirotu.
Ruinirana zgrada Doma Vojske veliki je izazov za građevinare, jer je u pitanju ogroman prostor od preko tri hiljade kvadrata.
"Trenutno se radi demontaža celog objekta, jer je projektom predviđeno da se ceo objekat ogoli do tzv. ‘sive faze’. Trudimo se da zatvorimo krov pre zime, da bismo mogli sve radove unutra da u zimskom periodu radimo nesmetano. Problem su i podzemne vode dole, koje smo projektnim zadatkom dobili da rešimo", istakao je Ivan Vidić, koordinator na gradilištu.
Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota rekao je da je sama sala Doma Vojske jedina izuzeta iz kompletne rekonstrukcije.
"I upravo razgovaramo sa Kancelarijom za javna ulaganja, da iz viška sredstava – eventualno ubacimo i potpunu rekonstrukciju", napomenuo je Vasić.
Nakon završetka radova – a planirano je da to bude do kraja sledeće godine, zgrada Doma Vojske će postati trajni dom za Narodnu biblioteku, Galeriju, Turističku organizaciju, ali i za druge ustanove. Tako će se formirati jedinstveni kulturni centar koji Piroćanci odavno
zaslužuju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Piroćanci dobijaju rekonstruisani Dom Vojske

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Avg.2022

PIROT – Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se realizuje u Pirotu je rekonstrukcija Doma Vojske. Potrebna sredstva – tri miliona evra, preko kredita Svetske banke, obezbedili su Ministarstvo kulture i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Kada se završi, nova zgrada će najviše...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.