Petsto vojnika kod Bujanovca – vežba patrola, specijalnih vozila i helikoptera

Izvor: RTS, 17.Jun.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petsto vojnika kod Bujanovca – vežba patrola, specijalnih vozila i helikoptera

U bazi Jug i na poligonu Borovac kod Bujanovca završena je međunarodna vojna vežba "Platinasti vuk 2019". U vežbi je učestvovalo više od 500 pripadnika vojske iz 10 zemalja.
Prikazana je obučenost jedinica koje su imale za cilj da oslobode naseljeno mesto koje su zauzele terorističke snage.

U oslobađanju civila učestvovale su pešačke i motorizovane patrole, specijalna borbena vozila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << helikopteri.
Vežba je uspešno završena, ciljevi realizovani, rekao je rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković.
"Na vežbi je učestvovalo 502 lica, od čega 257 iz stranih oružanih snaga. Prvi put na vežbi je učestvovala jedna jedinica iz Oružanih snaga Republike Italije. Svi su pokazali veliki profesionalizam. Iskustva i znanja koje su ovde stekli su ogromna, a pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani", poručio je pukovnik Stamenković. 

Prvi put učestvovale su i jedinice iz oružanih snaga Italije, pored pripadnika Vojske Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Severne Makedonije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Danu visokih zvanica povodom završetka šeste vežbe "Platinasti vuk", prisustvovali su i načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot.
Prema rečima ambasadora Skota, vežba "Platinasti vuk" iz godine u godinu je bolja, a scenarija na kojima je vežba bazirana odgovaraju realnim situacijama u kojima se mogu naći mirovne snage.

"Mirovne snage moraju poznavati interoperabilnost, znati kako da rade zajedno i da uče jedni od drugih u kratkom roku. Videli smo scenario koji obuhvata mnoge stvari koje se mogu dešavati u takvim misijama", ostakao je ambasador Skot i dodao da je baza Jug transformisana u jednu od baza koja služi za primer obuke mirovnih snaga u Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.