Petrović: Robne rezerve imaće 300 miliona evra

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Robne rezerve imaće 300 miliona evra

BEOGRAD - Republičke robne rezerve raspolagaće u 2012. godini sa 300 miliona evra državnih garancija koje će im omogućiti zaduživanje kod banaka, kako bi postale novi instrument agrarne politike, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.

"Robne rezerve uspele su da se u 2011. oslobode dugova od 150 miliona evra i u ovom trenutku su kreditno sposobne", kazao je Petrović.

Petrović je kazao da će novi model delovanja Robnih rezervi biti utvrđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do kraja janura.

Kako je objasnio, "ideja je da se preko Robnih rezervi pokuša snižavanje troškova poljoprivredne proizvodnje, što bi trebalo da se pokaže već u prolećnoj setvi".

"Robne rezerve će istovremeno biti snažan instrument koji će da izvrši stabilizaciju i predvidljivost cena finalnih proizvoda u prehrambenoj industriji", kazao je on.

Petrović je istakao da će Robne rezerve, uz povećani agrarni budžet, u 2012. godini postati novi instrument kojim će se "stvoriti mogućnost da seljaci više zarade nego u 2011, kao i da se omogući stabilnost domaćeg tržišta".

Ministar poljoprivrede je dodao da se trenutno o kreditnom potencijalu Robnih rezervi vodi debata sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Petrović smatra da novac koji je namenjen za Robne rezerve "ne može da destabilizuje makroekonomsku priliku" i da su državne garancije za Robne rezerve "opravdana mera".

Prema njegovim rečima, taj novac će omogućiti "stabilizaciju tržišta bilo kroz impute poljoprivrednicima za gorivo, veštačko đubrivo i seme, bilo kao način da se izvrši stabilizacija cena finalnih proizvoda od žitarica do mesa, ulja i šećera".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.