„Petrohemija“ u agoniji

Izvor: Glas javnosti, 12.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Petrohemija“ u agoniji

BEOGRAD - Pančevačka „Petrohemija“ će preživeti još jednu nedelju - kaže za Glas prvi čovek ove kompanije Slobodan Adžić. On objašnjava da se na nivou Ministarstva energetike vode početni pregovori sa partnerima iz Kine, ali da su neophodne hitne mere kako bi kompanija nastavila da radi.

Vladine mere jalove

- Očekivali smo da će proteklog četvrtka vlada doneti neku odluku, ali o „Petrohemiji“ nije bilo ni reči. Ostalo je da sačekamo još ovu nedelju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Počeli smo da naplaćujemo neka dugovanja i sasvim je izvesno da ćemo izdržati do kraja nedelje. Pregovara se o veoma povoljnim kreditnim linijama, ali smo tek u početnoj fazi. Takođe, očekujemo pismo o namerama od našeg švajcarskog klijenta „Bartera“ i rumunskog „Rompetrola“ - objašnjava generalni direktor najvećeg srpskog izvoznika i dodaje da je budućnost ove kompanije izvesna samo ukoliko vlada hitno pomogne „Petrohemiji“ da preživi ovaj period.

Prema rečima Slobodana Adžića, vladine mere za ublažavanje efekata krize nisu primenjive na slučaj „Petrohemije“.

- Od kredita nismo videli ni žutu banku. Sve banke su nas odbile jer još uvek nemamo posebne garancije od Vlade Srbije - kaže Adžić.

„Petrohemija“ godišnje izveze robe u vrednosti od oko 200 miliona evra i u državni budžet, kroz plaćanje poreza i doprinosa, donese oko 23 miliona evra. Zaustavljanje pogona je problematično jer bi ponovni start koštao najmanje 700.000 evra. Veliki problem bi nastao i za različite grane industrije koje koriste sirovine kao što su etilen, propilen, C4 frakcije, pirolitičko ulje, pirolitički benzin, metil-tercbutiletar i 1,3-butadien.

Pat pozicija

„Petrohemija“ duguje 180 miliona evra, od čega 80 miliona otpada na dug prema NIS. Kompanija nije imala novca da plati NIS-u primarni benzin, koji im je neophodan za kontinuirani rad, jer je „Lukoil Beopetrol“ blokirao njene račune zbog duga.

- Dug prema NIS je nastao u vremenu kada je upravo NIS upravljao „Petrohemijom“, odnosno njihovi direktori. To vam je kao kada nekome pozajmite kola, a on vam ih vrati slupana. Mi se nadamo da će se pitanje tog duga rešiti uz pomoć države - kaže Adžić.

Međutim, NIS-ova Rafinerija nafte u Pančevu i „Petrohemija“ su povezane tehnološke celine. U „Petrohemijinoj“ fabrici otpadnih voda se prerađuju i otpadne vode Rafinerije nafte. „Petrohemija“, takođe, održava trafo koji strujom snabdeva i rafineriju.

Tako je NIS doneo odluku o jednokratnoj isporuci 5.000 tona primarnog benzina „Petrohemiji“ kako „Petrohemija“ ne bi ugasila pogone. Vlada Republike Srbije je odlučila da garantuje za obezbeđivanje neprekidnog rada uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Pančevu koje zajednički koriste NIS i „Petrohemija“, kao i garancije za hitno plaćanje tekuće isporuke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.