Petković: Srbija jedina u Evropi beleži rast posete stranaca

Izvor: Blic, Beta, 26.Jul.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: Srbija jedina u Evropi beleži rast posete stranaca

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja beleži porast broja dolazaka stranih turista, izjavio je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković.

Petković je rekao da je povećanje dolazaka stranih turista od četiri odsto u prvih pet meseci ove godine "izvanredan pokazatelj" i dodao da je Srbija jedina uspela da održi i broj noćenja stranih turista na prošlogodišnjem nivou.

"Sve druge zemlje u regionu beležze pad od oko četiri odsto, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Austrija, pa čak i preko 20 odsto, kao što su druge zemlje, na primer Češka", rekao je Petković.

Kako je ocenio, kada je reč o domaćim turistima u Srbiji, rezultat nije tako dobar i beleži se pad poseta od 13 odsto, ali je to ipak bolje nego u drugim zemljama.

Cilj je, kako je rekao, da ove godine turistički promet bude na nivou proslogodišnjeg, kada je Srbiju posetilo 2,2 miliona gostiju.

Petković je naveo da je u prvih pet meseci devizni priliv bio 200 miliona dolara, što je za 13 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

"Tu još nisu uključeni rezultati Univerzijade i Egzita i kad obuhvatimo ove manifestacije imaćemo preciznije podatke", rekao je Petković i dodao da je cilj da se održi i devizni priliv na nivou 2008. kada je iznosio iznosio 944 miliona dolara.

On je podsetio da je Vlada Srbije počela da odobrava subvencionisane kredite za putovanja po Srbiji, na 12 rata uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 odsto, kako bi pomogla da se popune domaći turistički kapaciteti.

"Nastavićemo aktivnosti koje smo počeli sa Turistickom organizacijom Srbije, a to je intenzivna marketiška kampanja u zemljama u okruženju", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, brošura "52 vikenda u Srbiji" prevedena je na rumunski i mađarski i radi se kampanja na tim tržištima, a cilj je da se ojača regionalno kretanje turista.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.