Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petina žena žrtve nasilja"

Beograd -- Istraživanje Saveta Evrope pokazuje da je 20 do 25 odsto žena u 47 članica bilo žrtva nekog oblika fizičkog nasilja.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Denis Iber rekao je danas na otvaranju Nacionalne konferencije o borbi protiv nasilja nad ženama kako studije pokazuju da su u većini slučajeva nasilnici bili muškraci iz njihove neposredne blizine, partneri ili bivši partneri.

Iber je rekao da su nasilje nad ženama i nasilje u porodici kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudskih prava i da podrivaju evropske vrednosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na konferenciji rekao da je nasilje nad ženama socijalni problem koji je duboko u osnovi mnogih drugih problema koji uzmeniravaju i opterećuju svako društvo.

"Ako društvo hoće da potvrdi spremnost da se s tim problemom izbori, u tu borbu moraju biti uključeni i muškarci, pogotovo u Srbiji, gde je nasilje nad ženama odomaćeno i postalo je deo običajnog prava", ocenio je on.

Tadić je rekao i da društva u kojima je nasilje nad slabijima legitimizovano nemaju razloga da budu poštovana, već moraju biti civilizacijski diskreditovana.

Prema njegovim rečima, načini borbe protiv nasilja nad ženama su izmena zakona, njihova primena, stalni rad na afirmaciji nenasilja i podizanje administrativnih i socijalnih kapaciteta u društvu.

Savet Evrope poslednjih godinu dana vodi kampanju protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest građana o tom problemu i informisanja žrtava nasilja o tome gde mogu da nađu pomoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.