Popraviti stanje u porodilištima

Izvor: S media, 15.Maj.2010, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popraviti stanje u porodilištima

Gradjanska inicijativa "Majka hrabrost", Udruženje gradjana "Dokument" i Udruženje babica Srbije zatražili su danas od Ministarstva zdravlja da hitno reši probleme u porodilištima Srbije.

Na javnoj akciji na Trgu Republike, organizovanoj povodom Svetskog dana porodice, od Ministarstva zdravlja zatraženo je da se odmah formira Radna grupa koja će se baviti rešavanjem problema na koje trudnice i porodilje nailaze u Srbiji.

U peticiji Ministarstvu zdravlja zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se da se zaposleni u porodilištima pristojno obraćaju porodiljama, i da im biranim rečima saopštavaju neprijatne vesti.

Zahteva se i da se trudnice i porodilje budu upoznate sa svim aspektima mogućih intervencija i da im bude preporučena najbolja procedura. Traži se i da osoblje bude na raspolaganju trudnicama i porodiljama 24 sata dnevno.

U drugom stavu peticije zahteva se jasno definisanje postupka prijavljivanja prekršaja i odgovarajuće kazne a predlaže se i otvaranje telefonske linije za prijavu tih prekšaja. Poslednji zahtev iz peticije je eliminisanje korupcije jasnim pravilima i motivisanjem žena da prijave tu vrstu prekšaja.

"Priče više od 700 žena objavljene na našem sajtu svedoče o problemima i poniženjima sa kojima se žene suočavaju u porodilištima širom Srbije. To je jedan od razloga što mnoge žene ne žele da radjaju decu, ili da rode drugo dete, jer ne žele da ponovo prolaze kroz to iskustvo", rekla je Zorka Kovačević iz Gradjanske inicijative "Majka hrabrost".

Osim akcije na Trgu Republike, održane pod motom "Srbiju menjamo zajedno, dajte svoj doprinos", i potpisivanjem peticije, organizatori su danas organizovali i zabavni program za porodice, a pre svega decu.

Peticija se može potpisati i na internet sajtu organizatora na www.majkahrabrost.com. Akciju je podržao USAID.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahtev da se hitno popravi stanje u porodilištima Srbije

Izvor: Blic, 15.Maj.2010

Građanska inicijativa "Majka hrabrost", Udruženje građana "Dokument" i Udruženje babica Srbije zatražili su danas od Ministarstva zdravlja da hitno reši probleme u porodilištima Srbije. ..Na javnoj akciji na Trgu Republike, organizovanoj povodom Svetskog dana porodice, od Ministarstva zdravlja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.