Peti po redu FOD Walk „Nikole Tesle“: Kako smo među prvima prepešačili tri i po kilometara nove piste beogradskog aerodroma

Izvor: TangoSix.rs, 03.Jun.2023, 07:00

Peti po redu FOD Walk „Nikole Tesle“: Kako smo među prvima prepešačili tri i po kilometara nove piste beogradskog aerodroma

Tango Six je juče imao privilegiju da bude prvi srpski medij koji je prošetao 3500 metara duž novoizgrađene, takozvane „umetnute“, piste aerodroma Nikola Tesla. Bili smo zamoljeni da usput pokupimo po koji kamenčić, predmet ili štagod da slučajno leži na asfaltu prvog novog uzletišta nekog (većeg komercijalnog, bilo je dosta manjih) aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjih, pa, posle Tita sigurno.
Naš portal zapravo je juče bio deo tradicionalnog FOD >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << walka u organizaciji aerodroma Nikola Tesla. Reč je o šetnji zaposlenih na aerodromu koji svoj entuzijazam za svime što leti stavljaju u službu vizuelnog pregleda piste i sklanjanja prirodnih i/ili veštačkih predmeta koji ne bi trebalo da se nalaze na „poletno-sletnoj stazi“ („pista“ je modna, konstatuju profesionalci).
Pogled sa prve trećine pravca 12R i vidljiva razlika u elevaciji terena / Foto: Petar Vojinović, Tango Six FOD Walk entuzijasti, pošteđeni olujne linije koja se nazire u daljini, taman na sat i po koliko je trajalo pešačenje celom dužinom novog PSS-a / Foto: Petar Vojinović, Tango Six FOD je skraćenica za Foreign Object Debris – sve što je višak na ravnoj stazi i što bi moglo da se, u nekom trenutku, usisa u motor putničkog aviona. Aerodromi, naravno, FOD pregled rade svaki dan. Ovaj posao obavlja posebna služba aerodroma koja vizuelnu inspekciju obavlja vozilima. Nekada je interesantno napraviti i događaj od toga.
Juče je održan peti po redu FOD walk u modernoj istoriji beogradske vazdušne luke. Kao i četiri puta do sada, kada se ovakav događaj organizovao javno, pozivom zaposlenima koji svakodnevno rade na aerodromu, učestvovale su kompanije, studenti Saobraćajnog fakulteta i spoteri.
FOD patrola svakodnevno se obavlja vozilima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Odjednom, Beograd ima L i R. Nova 12R će takođe imati ILS koji će uvek biti u funkciji ukoliko bude potrebe za vanrednim korišćenjem umetnute piste, jednom kada se „originalna“ dubinski rekonstruiše / Foto: Petar Vojinović, Tango Six X-evi će biti uklonjeni sledeće nedelje kada „umetnuta“ pista počinje da se koristi / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Svojom novom nekretninom (barem za još 20 godina koliko je preostalo do kraja ove verzije koncesije) prošetao se i direktor aerodroma Fransoa Berizo. Od prisutnih privatnih kompanija svakako je najbitnije izdvojiti dve organizacije koje se slobodno mogu smatrati najvećim profesionalnim skupom vazduhoplovnih entuzijasta u zemlji – Sky Partner i Prince Aviation.
Svakom učesniku date su plastična kesa i rukavice, formirana je ešalon formacija po širini piste i za sat i po prepešačismo pravac pravac 12R piste koja je, kako smo ove nedelje preneli, dobila odobrenje za korišćenje nakon višemesečnog testiranja. Kako Tango Six saznaje, pista će aktivno početi da se koristi sredinom sledeće nedelje.
Prilika za spoting je, naravno, bila jedinstvena. Popodnevni odlasci Er Srbijinog širokotrupca za Njujork, domaći i iznajmljeni ATR-ovi, Er Srbijini „manji“ Erbasi sa i bez vingleta. Po koji inostrani državni mlaznjak koji verovatno prevozi po kojeg Mileta Dodika, Turkiši, Flajdubaiji i ostali. Taksiraju nam sa desne, poleću sa leve strane. Pista u upotrebi, od sada zauvek preimenovana u 30R. Zaista jedinstveno iskustvo.
The post Peti po redu FOD Walk „Nikole Tesle“: Kako smo među prvima prepešačili tri i po kilometara nove piste beogradskog aerodroma appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.