Petak za novi početak

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petak za novi početak

Opozicija u skupštini Kraljeva, čiju okosnicu čini koalicija „Za evropsku Srbiju”, još jedanput će pokušati da „dekomponuje” postojeću lokalnu vlast u kojoj se ostavkom zamenika gradonačelnika već naziru pukotine

Kraljevo – Kraljevačka skupštinska opozicija, čiju okosnicučini koalicija „Za evropsku Srbiju”, ponovo je pokrenula proces prekombinovanja vladajuće odborničke većine. Pošto je sednica gradske skupštine zakazana za petak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 16. januar, pomenuta koalicija je zatražila da dnevni red bude dopunjen raspravom o smeni predsednika gradske skupštine Branka Kaplarevića. Za tu smenu trebalo bi da glasa najmanje 36 od ukupno 70 odbornika, ali za takvu natpolovičnu većinu neophodna je sloga i saradnja bar tri odbornička kluba. „Evropljani” sa svojih 26 odbornika očekuju podršku socijalista sa četiri i DSS-a sa osam odbornika. No, to bi značilo da DSS i SPS više ne bi poštovali koalicioni sporazum sa sadašnjim parterima na vlasti, odnosno radikalima i Novom Srbijom.

– Upravo je tako i dogovoreno, a prva praktična proba bi trebalo da bude izglasavanje Kaplarevićeve smene – tvrdi za „Politiku” Milan Vuković, lider ovdašnjih demokrata, dodajući da bi nakon toga bio potpisan koalicioni sporazum između ZES-a, DSS-a i SPS-a, a zatim bi na red došle kadrovske i druge promene u vrhu gradske vlasti.

– U slučaju da SPS i DSS ne glasaju za smenu predsednika gradske skupštine, smatraćemo da od dogovora o prekomponovanju vlasti, koji već predugo traju, nema ništa – zaključuje Vuković.

Mogućnost prekomponovanja vladajuće skupštinske većine ne isključuje ni Sreten Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SPS-a, koji nas podseća da su socijalisti još lane u oktobru to i najavili, „zarad efikasnijeg i doslednijeg sprovođenja svog programa i izbornih obećanja”.

– Ništa se od tada nabolje nije promenilo u radu sada vladajuće koalicije. Naprotiv, naše zamerke partnerima u vlasti su još veće, posebno oko legalnosti odluka o pojedinim urbanističkim pitanjima, predloženih za predstojeću sednicu. I inače je otežano rešavanje nagomilanih problema zbog toga što kraljevačka vladajuća koalicija ima drugačiji sastav od one na republičkom nivou – ističe Jovanović, ne želeći da se precizno izjasni kako će socijalisti glasati na zasedanju gradske skupštine zakazanom za petak.

Po tom pitanju još su tajanstveniji u ovdašnjem DSS-u. Iako „Politika” ima pouzdana saznanjada su najviši lokalni funkcioneri DSS-a aktivno učestvovali na sastanku sa mogućim novim partnerima u lokalnoj vlasti, predsednik Opštinskog odbora DSS-a Vladimir Bogavac nam je samo kratko kazao:

– Ne znam o čemu govorite. Daleko je petak...

I dok socijalisti za sada samo verbalno iskazuju nezadovoljstvo radom vladajuće koalicije, lider ovdašnjih radikala Vesna Nikolić-Vukajlović je to manifestovala i konkretnim potezom: naime, smatrajući da u postojećem odnosu snaga i uticaja SRS u Kraljevu ne može da ostvari svoje ideje i planove, ona je pre dva dana podnela ostavku na funkciju zamenika gradonačelnika. Istakavši da za dobro grada i građana može više učiniti „tamo gde je posao operativniji”, najavila je da želi da pređe na mesto direktora JP „Toplana”.

To bi, dabome, svojim odlukama morala da „overi” i gradska skupština. Međutim, od toga nema ništa ako se promeni vladajuća većina. Stoga će naredni petak sigurno nekome biti novi početak: dosadašnjoj opoziciji u ulozi vlasti, ili dosadašnjoj zamenici gradonačelnika u direktorskoj fotelji...

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.