Pet hiljadarki za cigaretu

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet hiljadarki za cigaretu

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja juče, poslednjeg dana Sajma medicinske opreme „Medifarm 08", naplatila je pet mandatnih kazni izlagačima koji nisu poštovali Zakon o zabrani pušenja. Pušači su morali da na licu mesta „iskeširaju" po pet hiljada dinara. U Ministarstvu zdravlja najavljuju da će ovo biti praksa na svim budućim manifestacijama.

– Bilo je malo negodovanja, ali su svesni svoje odgovornosti. Prva dva dana smo upozoravali, opominjali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delovali preventivno. Imali smo razumevanja, jer se prvi put na sajmu ovako nešto primenjuje. Za oni koji su se oglušili o upozorenja stigle su kazne – priča dr Danica Mihailović, načelnik zdravstvene inspekcije.

Ove godine, po prvi put, Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za kontrolu duvana od uprave Sajma dobili su besplatno štand s idejom da se prisutni na sajmu upoznaju sa štetnostima duvanskog dima.

– Aktivisti Kancelarije za kontrolu duvana i zdravstvena inspekcija sva tri dana sajma Medicinske opreme radili su na edukaciji prisutnih o faktorima rizika, delili brošure, merili ugljen-monoksid u plućima, radili spirometriju pluća. Pokušali smo na razne načine da prisutne motivišemo da ostave pušenje – priča načelnica zdravstvene inspekcije.

Prisutnima su delili i znak o zabrani pušenja, kako bi ih podsetili da se Zakon o zabrani pušenja mora poštovati na ovakvim skupovima. Podršku im je pružila i Uprava sajma, koja je sa javnog razglasa na svakih sat vremena obaveštavala posetioce da je na sajmu prisutna i inspekcija zdravlja.

Onima koji su se oglušili na sva upozorenja poslednji dan sajma stigle su mandatne kazne.

U Kancelariji za kontrolu duvana i Ministarstvu zdravlja kažu da su zadovoljni efektima i da je njihov štand bio jedan od najposećenijih na sajmu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.