Pet godina od smrti Miloševića

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina od smrti Miloševića

Beograd, Požarevac -- Danas se navršava pet godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Milošević je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u BiH.

Pošto nije dobijena dozvola, koju su tražili porodica i funkcioneri Socijalističke partije Srbije, da se sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnih oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani, koja je obavljena bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije bezbednosti.

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, izuzev kasnijeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, bivši predsednik ruske Dume Sergej Baburin i ruski general Leonid Ivašov, te bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo se ispred Skupštine Srbije i Crne Gore u centru Beograda, gde je na pokrivenoj bini bio izložen kovčeg sa njegovim telom.

U Požarevcu samo Mrkonjić

I ove godine u Požarevcu u dvorištu porodične kuće Slobodana Miloševića je obeležena godišnjica njegove smrti.

Udruženje "Sloboda" organizuje kompletno obeležavanje godišnjice smrti, dok je od rukovodstva Miloševićeve Socijalističke partije Srbije danas u Požarevcu bio Milutin Mrkonjić.

Ni ovaj put predsednik SPS-a Ivica Dačić neće biti na obeležavanju godišnjice smrti Slobodana Miloševića.

Dačić već treću godinu zaredom 11. marta boravi u inostranstvu, ovaj put u Turskoj zbog, kako kaže Milutin Mrkonjić, važnih državničkih poslova.

"Kao što znate Ivica Dačić je u Turskoj u zvaničnoj poseti i biće do sutra uveče tamo, a svi drugi članovi su zauzeti. Što se tiče članova porodice, neće biti niko od najužih članova porodice. Nismo pravili nikakvu propagandu, niti aktivnost, nismo hteli da skupljamo ljude. Ajde dođite tamo da vidite koliko će biti ljudi", kaže Mrkonjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.