Izvor: RTS, 25.Nov.2022, 15:06

Pet decenija od prve transplatacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA

Međunarodni simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je danas u VMA. Prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u VMA urađena je pre 50 godina.
Načelnik Sektora za lečenje VMA pukovnik dr Miroslav Broćić u pozdravnoj reči istakao je da savremena medicina ide divovskim koracima napred i da je jedan od lidera, ako ne i nosilac tog ubrzanog razvoja svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hematologija, koja zajedno sa bazičnim medicinskim naukama stvara preduslove za pružanje najbolje zdravstvene zaštite.

Rekao je i da okupljanja ove vrste znatno doprinose i unapređuju rad hematološke medicine uz usklađivanje svih neophodnih okolnosti i preduslova kako bi rad instituta i klinika bio na vrhunskom nivou.
Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović u uvodnoj reči osvrnula se na istorijat transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA i napomenula da je bogata istorija velika obaveza za sve savremenike moderne medicine.
Kako je rekla, usvajanje metoda u transplantacionoj hematologiji i njihovo uvođenje u redovnu kliničku praksu uz praćenje savremenih trendova i odličnu saradnju sa centrima iz regiona i zemlje donose sigurnost na dobrobit svih pacijenata VMA.
Prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u VMA urađena je pre 50 godina. Od tada se ovi oblici lečenja uspešno primenjuju kod brojnih hematoloških i nehematoloških, malignih i benignih, urođenih i stečenih bolesti, a do sada je u Klinici za hematologiju VMA urađeno oko 1500 svih oblika transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.
Simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze tradicionalno se održava u VMA od 2001. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pola veka od prve transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2022

Međunarodni simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je danas u VMA...Načelnik Sektora za lečenje VMA pukovnik dr Miroslav Broćić u pozdravnoj reči istakao je da savremena medicina ide divovskim koracima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.