Pešter nedeljama bez kiše, većina bunara presušila

Izvor: RTS, 15.Avg.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešter nedeljama bez kiše, većina bunara presušila

Opština Sjenica je zbog suše proglasila vanrednu situaciju u mesnim zajednicama Karajukića Bunari i Bare. Na Pešteri nekoliko nedelja nije bilo kiše, pa je presušila većina bunara i lokvi. Najveći problem je kako napojiti stoku.
Pešterski vodovod završa se na planini Giljevi, 80 kilometara od izvorišta. Vode u selima koja se nalaze na kraju vodovoda nema ni leti ni zimi. Zimi zaledi, a leti, ogromni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gubici i suše.

"Goveda većinom piju na lokvama, a lokve su pri kraju. Teško je ovde živeti. Ako se ovako nastavi, vode u lokvama biće još 10 do 15 dana možda, više ne može", kaže Zijadin Turković iz Doliće.
Nešto dalje od Bioca, makadamskim putem ka Sjenici ekipa RTS-a susreće Sadiku Dacić. Njeni još uvek imaju vode u bunaru.
"Kad presuši, idemo tu dole, zove se Farma. Dole uzimamo, imamo cisterne", objašnjava Sadika Dacić iz Bioca.
Rešenje postoji, tvrde čelni ljudi opštine i podvlače da se već radi na rešavanju.
"Opština Sjenica i Opština Tutin su izdvojile značajna finansijska sredstva za rekonstrukciju tog vodovoda. Tako da se nadam da ćemo zimu dočekati spremni. Mi smo juče na sednici štaba za vanredne situacije proglasili elementarnu nepogodu, tj. vanrednu situaciju na tom području", napominje Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica.
Kažu da ovci treba četiri litra vode dnevno. Na 100 ovaca četiri cisterne, pa nije retkost da vodu dovoze traktorima i dva puta dnevno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.