Izvor: Blic, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešikan: Ne mogu se izjednačiti plate naučnika i profesora

Ministarka nauke Ana Pešikan izjavila je danas, povodom sutrašnjeg štrajka naučnika i istraživača, da nema zakonskih uslova po kojima bi se mogle izjednačiti plate u visokom obrazovanju i naučnim institutima.



Pešikan je, povodom najave štrajka Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti, kazala da država iz budžeta za potrebe nauke izdvaja veoma malo i da čak i Posebni kolektivni ugovor ne predviđa nikakvo izjednačavanje plata, već da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novac raspodeljuje prema količini sredstava koji se iz budžeta odvajaju za nauku.

Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti najavio je da će sutra organizovati jednosatni štrajk upozorenja, a početkom decembra i protest zbog neuspeha pregovora o povećanju cena rada i koeficijenata za naučne radnike. Taj sindikat, pored povećanja plata za 20 odsto i povećanja koeficijenata za oko sedam odsto, zahteva i smenu ministarke nauke i članova njenog kabineta, zbog pogoršanja materijalnog položaja zaposlenih u institutima u Srbiji.

Pešikanova je u izjavi za B92 istakla da je jedan od izvora za finansiranje tog ministarstva Nacionalni investicioni plan (NIP), iz koga je u ovoj godini za potrebe nauke izdvojeno 20 miliona evra.

"Sada sa strepnjom očekujemo koliko će iz NIP-a za 2008. godinu biti odvojeno za nauku, jer je to upravo poluga da se ove stvari reše", rekla je Pešikan.

Ona je kazala da Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti najavom štrajkova zbog neuspeha pregovora o povećanju cena rada i koeficijenata za naučne radnike sa Ministarstvom nauke, manipuliše, u vezi sa pregovorima, kao i zaradama.

Pešikan je rekla da su pregovori ministarstva i sindikata u toku i da će sledeći sastanak biti održan u petak.

Ministarka je objasnila da je visoko obrazovanje direktni budžetski korisnik, dok naučni instituti to nisu, odnosno da plate zaposlenima u tim ustanovama ne isplaćuju iz budžeta. Prema njenim rečima, Ministarstvo nauke projektno finansira institucije i daje bruto platu istraživačima za rad na projektu, a van te zarade institut može sam da ostvaruje prihod i daje dodatke na platu, stimulacije, nagrade...

Pešikan je dodala da ministarstvo finansira i pomoćno osoblje, koje treba da čini petinu broja istrazivača.

Sindikalci ne odustaju od svojih zahteva

Nijedan institut u Srbiji, član Sindikata nauke, 29. novembra neće raditi od 12 do 13 sati, jer pregovori sa Ministarstvom nauke u vezi sa povećanjem cene rada i koeficijenata u toj delatnosti, koji traju još od maja, nisu dali rezultate, rekla je juče predsednica tog sindikata Đurđica Jovović.

"Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti traži da se u 2007. godini izvrši izjednačavanje plata zaposlenih u toj delatnosti sa platama zaposlenih u visokom obrazovanju, odnosno povećanje cene rada 20 odsto od septembra i povećanje koeficijenata za 6,9 odsto za novembar 2007. godine", rekla je Jovović.

Ona je navela, kako je prenela RT Studio B, da su pregovori sa Ministarstvo nauke obmanulo pregovarački tim sindikata obećavajući da će zahteve sindikata preneti Ministarstvu finansija i da sindikat zbog toga traži smenu ministarke nauke Ane Pešikan.

Neki od zahteva sindikata su da visina zarada u naučno-istraživačkoj delatnosti u 2008. godini prati visinu zarada u visokom obrazovanju, kao i da se mladi istraživači angažuju na projektima Ministarstva nauke u skladu sa kriterijumima utvrđenim u konkursu od 2006. do 2010. godine.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije najavili su protest zaposlenih u toj oblasti za utorak, 4. decembar.

"Protest će početi u 11 časova na Trgu Nikole Pašića i nastaviće se šetnjom do Vlade srbije", najavila je Jovović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.