Period tegoba za astmatičare

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Period tegoba za astmatičare

Beograd -- U nedelji borbe protiv astme, lekari upozoravaju da alergijska kijavica i kišno prolećno vreme mogu pogoršati stanje bolesti.

Veća pažnja lekara potrebna je mladima u pubertetu.

U svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, a stručnjaci Svetske zdravstvene upozoravaju da bi do 2025. broj obolelih mogao porasti za još 100 miliona.

Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva koje izaziva teškoće pri disanju, tegobe se javljaju sporadično, od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blagih do veoma teških napada gušenja:

Kad imam pogoršanje teško dišem, osecam zamor, teško kretanje.

Ono što mi nedostaje, kod moje bolesti tj. astme jeste savetovalište. Imam mnogo pitanja koje bih ja postavio, ali nemam kome, to ne mogu svom izabranom lekaru.

Astma se ne može izlečiti, ali se može uspešno držati pod kontrolom. Istraživanja međutim pokazuju da preko 60 odsto bolesnika nemaju dovoljno kontrolisanu bolest što im bitno narušava kvalitet života. Mladi od 12 do 19 godine su posebno osetljiva kategorija pacijenata i zahtevaju veću pažnju.

"Dešava se da u ovom periodu adolescent koji ima astmu nju prikriva, odnosno ignoriše je i ne želi da prikaže svojim drugovima, svojoj porodici. Ne javlja se lekaru pa onda u nekim situacijama čak i ako ima terapiju izbegava da je uzme da se to ne bi videlo u društvu", kaže Branislava Milenković, načelnica I odeljenja Klinike za pulmologiju.

U Srbiji, oboleli koji su napunili 18 godina a još pohađaju školu, u Srbiji imaju problem oko izbora lekara.

"Ne može da ima svog odabranog lekara za odrasle jer taj lekar ne može da mu piše opravdanja. I sve ostalo, on pripada jos uvek skolskom lekaru. Znači ljudi se nalaze u velikom problemu u momentu kada napune 18 godina, do momenta dok ne završe školu to može da bude još godina dana. Za tih godinu dana pacijenti nemaju recepte za lekove. Moraju lekove da kupuju ukoliko žele da se pravilno leče", kaže Aleksandra Dudvarski Ilić, šefica Jedinice za tešku astmu.

Više znanja o pravilnoj upotrebi lekova, ishrani, načinu života, fizičkoj aktivnosti nužno je svim pacijentima. Zato i lekari i pacijenti pozivaju da se ukinuta savetovališta hitno vrate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.