Penzionerima produžen rok za besplatnu rehabilitaciju

Izvor: BKTV News, 14.Mar.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerima produžen rok za besplatnu rehabilitaciju

Rok za podnošenje zaheva za besplatnu rehabilitaciju penzionera u ovoj godini produžen je do 20. marta, saopšteno je iz republičkog Fonda PIO.

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u trajanju od 10 dana u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2017. godine, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija penzija iznosi do 23.799,00 dinara.

Krkobabić: Penzioneri žele >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << poštara na kućnu adresu, njihovu volju niko nema pravo da menja

Ovo pravo imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednici koji osim penzije koja je niža od navedenog iznosa, nemaju druga lična primanja.

Pravo na besplatnu rehabilitaciju ostvaruju i penzioneri koji to pravo stiču primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi gore navedeni iznos (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. 12. 2016. godine 1€ = 123,4723 dinara).

Vulin: Penzioneri će i dalje primati penzije na kućnu adresu

Pravo na korišćenje besplatne rehabilitacije imaju korisnici penzija koji to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina, a u besplatnu rehabilitaciju uključeni su i troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Fond će snositi troškove smeštaja i prevoza za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i za pratioca slepog lica koje ostvari pravo na rehabilitaciju.

Prijave se podnose organizacijama korisnika penzija, prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Od 2021. nedovoljno zaposlenih koji bi izdržavali penzionere

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Od ukupnih sredstava za društveni standard korisnika penzija (396,96 miliona dinara), a na osnovu visine izdvojenih sredstava za besplatnu rehabilitaciju, u jednoj od 25 srpskih banja, ove godine će boraviti oko 12.500 penzionera.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Penzionerima produžen rok za besplatnu rehabilitaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2017

Rok za podnošenje zahteva za besplatnu rehabilitaciju penzionera u ovoj godini produžen je do 20. marta, saopšteno je iz republičkog Fonda PIO...Pravo na besplatnu rehabilitaciju u trajanju od 10 dana u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2017. godine, imaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.