Izvor: Blic, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri su ogorčeni

Penzioneri su ogorčeni

BEOGRAD - Smanjenje penzija za 12,07 odsto, čime će primanja najstarijih pasti ispod oktobarskog proseka, drastično će se odraziti na životni standard penzionera, tim više što će po novom načinu usklađivanja penzija njihova primanja praktično biti zamrznuta tri meseca, ocenjuju za 'Blic' predstavnici penzionerskih organizacija. Oni, takođe, navode da nije u redu što država striktno primenjuje zakone samo kada penzije treba smanjiti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ne i kada treba da vrati svoja dugovanja prema najstarijima, koja uopšte nisu mala.

Cveta Stamenković, iz Ujedinjene penzionerske stranke Srbije, za 'Blic' kaže da je sporan i način na koji su januarska primanja penzionera umanjena.

- I na ovu penziju trebalo je primeniti staru metodologiju obračuna, odnosno kretanje stare neto januarske plate prema decembarskoj, kao što je činjeno ranije. Na taj način naša primanja bila bi smanjena za 10,62 a ne 12,07 odsto. Razlika u procentima od 1,45 možda i nije velika za penzionere, ali će na toj razlici država napraviti veliku uštedu na penzionerima, jer reč je o penzijama za tri meseca i velikom broju penzionera (1,3 miliona). Ovo je nedopustivo, budući da penzije nisu socijalna već ekonomska kategorija, kaže Stamenkovićeva, dodajući da je država i ranije zakidala penzionerima a zakida i sada.

Ona, takođe, smatra da nije trebalo uvoditi kombinovanu formulu za usklađivanje penzija, jer se jednostavno ne mogu koristiti različiti parametri, a ovde je upravo o tome reč.- Ovim je srušen ceo penzijski sistem i njegova velika tvorevina, a to je tekuće usklađivanje primanja penzionera sa kretanjem zarada zaposlenih. Kombinovanjem zarada sa troškovima života penzije će opet početi da znatno zaostaju za platama - navodi naša sagovornica, upozoravajući da je pitanje šta će penzioneri dobiti i sa aprilskim usklađivanjem pošto statistika zvanično beleži tek mali rast troškova života, a zbog situacije u privredi i velikog otpuštanja radnika nije za očekivati da zarade radnika znatnije porastu.

Duško Maksimović, penzionisani stručnjak za problematiku penzija, u izjavi za 'Blic' ocenjuje da je svako smanjenje primanja povezano sa osećenjem nelagodnosti i nezadovoljstva.

- Ako su već statistički podaci pokazali da penzije treba smanjiti, država je mogla da se seti da i ona ima, i to velike, dugove prema penzionerima koji se provlače i ne vraćaju već godinama. Mislim da je upravo sada prilika da se počne sa vraćanjem dugova penzionerima, što bi najstarijima svakako pomoglo da lakše prebrode težak period koji nam predstoji. Ovako je neprilično da se penzije smanjuju a dugovi države prema njima ostaju - kaže Maksimović.

Da će se smanjenje penzija drastično odraziti na standard penzionera smatra i Milan Đurić, predsednik Sindikata penzionera Srbije 'Nezavisnost'. - Ionako nizak životni standard srozaće se još više. Računi za komunalne usluge već su povećani, najavljuje se i novo povećanje cene struje, a sve to treba platiti sa smanjenom penzijom. Svaki komentar situaciji koja nam predstoji zaista je suvišan - rekao je za 'Blic' Milan Đurić. R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.