Penzioneri iščekuju novčanu pomoć

Izvor: B92, Tanjug, 01.Okt.2010, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri iščekuju novčanu pomoć

Beograd -- Penzioneri u Srbiji su iznevereni na današnji Međunarodni dan starih. Trebalo je da dobiju jednokratnu pomoć od države od 5000 dinara, ali to se nije dogodilo.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je potrebno da Skupština odobri isplatu, da bi pomoć bila uplaćena, zbog velikog iznosa .

Pomoć će dobiti više od 1,3 miliona penzionera, čija primanja ne prelaze 29.999 dinara, za šta će biti izdvojeno oko 6,8 milijardi dinara.

Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rebalansa biće dostavljen Skupštini Republike Srbije na usvajanje, a isplata pomoći najstarijima počeće odmah nakon što ga poslanici Skupštine usvoje, saopštilo je Ministarstvo.

U Srbiji je skoro četvrtina stanovništva stara i upravo najstarije stanovništvo spada među najsiromašnije.

Ministar rada Rasim Ljajić kaže da Vlada mora da nađe način i da pomogne onima koji nemaju nikakva primanja ili nisu nikada radili.

On je dodao da će novim Zakonom o socijalnoj zaštiti biti povećana materijalna davanja za najsiromašnije i za staračka domaćinstva i izrazio nadu da će zakon u punom obimu "zaživeti" u januaru naredne godine, ukazujući da je za njegovi primenu potrebno opredeliti još četiri milijarde dinara.

Ljajić je dodao da se otvara i debata o uvođenju socijanih penzija, kao jednoj od dugoročnih mera pomoći najstarijim, ali je istakao da takva mogućnost, zbog trenutnog ekonomskog stanja, nije realna.

Samo u Beogradu živi više od 350 hiljada starijih od 60 godina, pa naša prestonica spada u jednu od najstarijih u Evropi.

Zamenik gradonačelnika organizovao je čajanku za starije sugrađane. On kaže da je starosna diskriminacija veoma učestala.

Među okupljenima na čaju u Skupštini grada bili su i istaknuti umetnici u penziji, koji se ipak raduju svakom novom danu.

"Starost je dobra kad je bez bolova, a čim se bolovi pojave i takve stvari, krvarenje, onda starost ne valja kao ni mladost što ne valja sa bolovima. Mene, hvala Bogu još ništa ne boli", kaže pripovedač Raša Popov.

"Vi mladi ne treba da kažete da čekate, ja ništa nisam čekala. Ja ni danas ne čekam smrt i starost", navodi glumica Branka Ćosić Veselinović, 92 godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.