Penzioner finansira pronalazača

Izvor: Politika, 02.Nov.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioner finansira pronalazača

Živoslav Milovanović, pronalazač iz Krnjeva kod Velike Plane, o kome smo pisali pre mesec dana, ipak je uspeo da zaštiti svoj izum na svetskom tržištu u poslednji čas, u trenutku kada je gotovo isticao poslednji rok. Srećan kraj usledio je posle mnogo peripetija i – za današnje vreme – na izuzetno neobičan način. Za našeg inovatora najvažnije je da su ispunjeni svi uslovi da se novi tip klipne turbine, kojoj stručnjaci proriču široku primenu u industriji, pojavi kao naš proizvod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na tržištima SAD, Evrope, Kine, Evroazije i Australije.

Najveći problem bio je, naravno, u novcu. Milovanović je računao na prodaju svog voćnjaka, ali je iznenada kupovina otkazana, pa je za samo nedelju dana trebalo naći tridesetak hiljada evra. I evo šta se dogodilo: 

– Očekivao sam pomoć od države, neke njene institucije, nadao sam se da će mi se neko javiti i ponuditi mi neko rešenje. Umesto državnih institucija zvali su me pojedinci, i pošto je reč o sumi od nekoliko desetina hiljada evra, imao sam utisak da žele da me ucene koristeći moju nezavidnu situaciju. Bio sam u velikom vremenskoj oskudici, na pravim mukama, i sve više sam gubio nadu. Ipak, gotovo u poslednji čas pozvao me je jedan beogradski penzioner M. R. – građevinski inženjer po struci, koji je delovao drugačije od ostalih. Prihvatio sam njegov poziv, ali ni u snu nisam mogao da pretpostavim da će mi dati svoju životnu ušteđevinu na poverenje, bez bilo kakvog papira ili ugovora. Nije tražio nikakve posebne garancije, hipoteku, nije pominjao kamatu, samo mi je prijateljski, kao roditelj, rekao da požurim sa uplatama taksi da ne bi propustio rokove, i da za ugovor ima vremena. Rekao mi je i da je odluku da mi pomogne doneo dok se šetao Kalemegdanom sa primerkom „Politike” u ruci u kojem je pročitao priču o mojim nevoljama. Nešto mu je govorilo da treba tako da uradi, objasnio mi je i dodao da nema te sile koja bi ga naterala da opozove odluku. Njemu dugujem zaista neizmernu zahvalnost i želim da mu se i na ovaj način odužim, mada iz razumljivih razloga, ne mogu da pomenem njegovo puno ime. Posebno mi je drago što sam se na najneposredniji način uverio da i u ovo današnje vreme ima tako plemenitih i humanih ljudi – kaže Živoslav Milovanović.  

Pored velike zahvalnosti našem listu naš sagovornik želeo je da se zahvali i advokatu Slobodanu Vlahoviću, velikom poznavaocu patentne zaštite, opštini Velka Plana, Ljiljani Banđur i Mirjani Jelić iz Zavoda za intelektualnu svojinu, profesoru dr Aleksandru Gajiću sa Mašinskog fakulteta, dr Ljubiši Salopeku, patentnom inženjeru u penziji i profesoru dr Ratku Nikoliću sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada koji mu je ponudio da na ovom fakultetu radi dalja laboratorijska ispitivanja svojih pronalazaka i pozvao ga na simpozijum radi promocije uređaja kojeg je izumeo. Profesor dr Nikolić mu je obećao i kontakte u novosadskim stručnim krugovima i Privrednoj komori kako bi na najbolji način bile iskorišćene sve prednosti njegovog pronalaska i obezbeđena dalja finansijska podrška.

Klipna turbina, koja se se može koristiti i kao kompresor, vakuum pumpa, turbina i motor, a ima široku primenu u raznim industrijama, sada je zaštićena na najvažnijim tržištima: SAD, Evrope, Evroazije, Kine i Australije, a nedostaje još nešto više od deset hiljada evra da bi patent zaštitio u ostatku sveta.

Tako se polako ostvaruje san Živoslava Milovanovića koji je do vrednog otkrića došao radeći jedan sasvim drugi posao u Italiji. Kad je shvatio sve prednosti svog izuma vratio se u rodni kraj sanjajući da jednog dana otvori fabriku u kojoj će zaposliti na stotine naših radnika. Cilj je još daleko, ali se ostvaruje korak po korak…pa i više od toga. Kao da je ono najteže prošlo.   

D. Stevanović

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Penzioner finansira pronalazača

Izvor: Mondo, 03.Nov.2010, 11:42

Živoslav Milovanović, pronalazač iz Krnjeva kod Velike Plane, uspeo je da zaštiti svoj izum na svetskom tržištu u poslednji čas. Srećan kraj usledio je posle mnogo peripetija i na izuzetno neobičan način.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.