Izvor: Blic, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije sporo stižu u selo

Penzije sporo stižu u selo

BEOGRAD - Penzionisani zemljoradnici u Srbiji dobiće sutra prvu polovinu penzija za mart 2002. godine, potvrđeno je 'Blicu' u Fondu za penzijsko osiguranje zemljoradnika. Na ovu isplatu seljaci su čekali više od mesec i po dana (prethodni ček dobili su 16. septembra), a kako stvari sada stoje, do kraja godine mogu očekivati još samo jedan polumesečni ček na konto drugog dela za mart prošle godine. Prosečan iznos na ovim čekovima glasiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na 1.245 dinara pa će seljaci penzioneri sa prosečnim primanjima, a takvi su u ovom fondu skoro svi, od svojih penzija kućne budžete do kraja godine dopuniti sa po oko 2.500 dinara.

Ako se sadašnje procene i ostvare, Zemljoradnički fond će u sledeću godinu ući sa dugom od 21 mesečne penzije seljacima, devet iz prošle i svih 12 iz ove godine. Ranija očekivanja da će se u republičkom budžetu za narednu godinu nameniti nešto više novca za isplatu zemljoradničkih penzija i bar malo nadoknaditi ovogodišnja više nego sušna godina za seljake - nisu se ostvarila. Naime, Zemljoradničkom fondu na ime dotacija iz budžeta za 2004. namenjene su samo 2,4 milijarde dinara, što će sa četiri milijarde koliko se očekuje od naplata doprinosa i 2,4 milijarde na ime solidarnog staža biti dovoljno za isplatu samo 12 penzija, čime bi Fond i na kraju sledeće godine opet dugovao 21 penziju. Ova računica pravljena je pod pretpostavkom da se sledeće godine naplati 80 odsto novca koji inače treba da pristigne od uplata doprinosa za osiguranje. U Fondu, međutim, nisu baš optimisti da će uspeti da ostvare za njihove prilike ovako visok procenat naplate, budući da je ove godine naplaćeno samo 22 odsto sredstava iz ovog izvora.

Gordana Matković, republički ministar za socijalna pitanja, za 'Blic' kaže da je lošoj situaciji sa isplatama zemljoradničkih penzija najviše doprinela slaba uplata doprinosa za penzijsko osiguranje.

- Vlada je obaveze koje je preuzela prema Fondu zemljoradnika i isplati penzija seljacima ove godine uredno izmirivala, ali je uplata doprinosa podbacila pa otud toliko kašnjenje. Važno je napomenuti da su zbog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju poreska rešenja za seljake stizala kasnije nego ranijih godina, pa bi u narednom periodu valjalo očekivati nešto veći priliv - rekla je Matkovićeva.

R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.