Pedeset preporuka za bolju zdravstvenu zaštitu

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedeset preporuka za bolju zdravstvenu zaštitu

Predstavljena je prva "Siva knjiga zdravstva" Naleda sa ključnim administrativnim preprekama i rešenjima u sektoru zdravstva. Navedeni su i pomaci koji su napravljeni, poput uvođenja e-Recepta, elektronskog zakazivanja pregleda, novih lekova, ukidanja overe zdravstvenih knjižica, prvog registra osoba obolelih od dijabetesa.
Na 74 stranice stalo je 50 preporuka Naleda. Od rešenja problema dugovanja zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanova, sudbine državnih apoteka do toga kako privatni sektor može više da se uključi.

"Predložili smo prvo na nivou usluge da se optimizuju određene procedure, da se digitalizuju, da se pojača, da bude mnogo snažnije ovo što je urađeno, a takođe da se osvrnemo i na nešto što se zove finansiranje zdravstvenih ustanova, da pokušamo da uspostavimo bolje sisteme i da integrišemo taj privatni sektor koji nije dovoljno integrisan", rekla je Vesna Živković iz Naleda. 
U refomi zdravstvenog sistema Srbiji već pomaže Svetska banka.
"Građani Srbije izdvajaju 40 odsto novca za zdravstvo direktno iz svog džepa, što je jedan od najvećih procenata na Zapadnom Balkanu. To moramo da promenimo u narednom periodu, kako bi se smanjili troškovi, ali i unapredile usluge u zdravstvu. To u velikoj meri podrazumeva i veću integraciju privatnog sektora u zdravstveni sistem", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. 
U Srbiji je privatni sektor uključen u državni, preko vantelesne oplodnje, operacije katarakte, dijalize, hiperbarične komore...
Segment privatnog javnog partnerstva ili proširenja mogućnosti angažovanja privatnog sektora je nešto na čemu radimo poslednjih godinu dana i izuzetno veliki prostor za unapređenje tog prostora u sverama, gde imamo liste čekanja.
Ministarstvo zdravlja sabira – poslednjih godina uloženo je 10,8 milijardi dinara u infrastrukturu i nabavku opreme za zdravstvo, a ove godine biće uložene još 3,4 milijarde.
"Otvoren i izgrađen Klinički centar u Nišu, pratite svakoga dana i imate mogućnost da vidite kojom brzinom se završava Klinički centar u Beogradu, počinje izgradnja KC u Novom Sadu i Kragujevcu. Renovirano je preko 20 opštih bolnica", rekao je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.
Povećava se i broj zdravstvenih radnika.
"U poslednji pet do šest godina zaposlili smo 18.000 zdravstvenih radnika", rekao je Vekić.
U Srbiji postoji više od 350 zdravstvenih ustanova, u njima radi oko 110.000 zdravstvenih i drugih radnika. To ovaj sistem čini najvećim poslodavcem u javnom sektoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.