Pećinačka oaza u globalnoj krizi

Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pećinačka oaza u globalnoj krizi

Jedna italijanska kompanija je u februaru zakupila 80 hektara i gradiće pogone u kojima će biti posla za 2.000 radnika, dok je druga najavila zakup čak 200 hektara

Pećinci – Dok poslednjih meseci novinske stupce pune vesti o povlačenju investitora i masovnim otpuštanjima, Pećinci mogu da se pohvale potpuno suprotnim primerom: jedna italijanska kompanija je prošlog meseca za 65 miliona evra zakupila 80 hektara s namerom da izgradi proizvodne pogone i da u naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve godine tu uposli oko 2.000 radnika.

– Za sada, kupac ne želi da budu obelodanjeni detalji, ali je reč o poslu koji će sasvim izvesno biti realizovan – kaže za „Politiku" Živko Marković, predsednik Skupštine opštine Pećinci, dodajući da još jedna italijanska kompanija želi da u Kupinovu zakupi 200 hektara zemljišta, pa se ubrzano radi generalni urbanistički plan kako bi im se izašlo u susret.

Inače, u Šimanovcima i drugim delovima pećinačke opštine ima 35 sagrađenih ili gotovo sagrađenih proizvodnih pogona domaćih firmi i preduzeća iz Engleske, Slovenije, Italije, Nemačke, Izraela... Posao u tim halama je dobilo blizu 4.500 radnika. Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je trenutno 1.507 nezaposlenih, a prosečna zarada u pećinačkoj privredi u decembru prošle godine bila je 75.000 dinara, dok je u vanprivredi oko 35.000 dinara.

– Inače, pored svih pogodnosti koje imamo, poput autoputa i blizine Beograda i aerodroma, investitore je privuklo i to što imamo prostorni plan za čitavu opštinu i generalni urbanistički plan za Šimanovce, gde smo počeli sa radnom zonom površine 16 hektara, a sada imamo 2.000 hektara građevinskog zemljišta u 34 radne zone, a ukupna vrednost grinfild investicija premašuje 300 miliona evra – ističe Marković, dodajući da Pećinci imaju i moćan lokalni budžet od 2,1 milijarde dinara, koji će rebalansom biti i uvećan. Ilustracije radi, na svakog žitelja Pećinaca (21.500) „dolazi" 100.000 dinara, dok u ostalim sremskim opštinama ta brojka ne premašuje 30.000 dinara.

– Budžet je razvojni, jer ćemo 1,5 milijardi investirati u infrastrukturu na čitavom području opštine. Prioritet ima gradnja kanalizacije u selima i ugradnja prečistača, a prema planu, do 2012. imaćemo kompletnu kanalizacionu mrežu sa prečistačima u 70 odsto naselja – najavljuje Živko Marković.

J. Slatinac

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.