Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazar: Reke postale smetlišta

Novi Pazar -- Novopazarski odbor Stranke zelenih saopštio da je situacija u rečnim tokovima novopazarskog kraja katastrofalna.

Zbog dugogodišnje nebrige građana i vlasti, reke su prepune papira i flaša, a mogu se videti šporeti i frižideri, čak i automobilske školjke. Zagađene su Raška i Jošanica, nešto manje Izbička, Deževska i Ljudska reka, a najzagađenija je Trnavica.

"Sve reke su ugrožene, mi smo ekološki krizno područje i mogu reći da je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraj potencijalna ekološka bomba. Reke su pune stakla, papira, plastike, pelena, a u njima se mogu videti frižideri i šporeti", izjavio je predsednik odbora Zelenih Mithat Nokić.

"Pre 30 godina ljudi su pili vodu iz reke Raške uzvodno od Novog Pazara, deca su se kupala u Raški, bilo je dosta ribe, i to pastrmke i krkuše, a danas se u većini reka u našem kraju mogu videti samo žabe, jer su one najotpornije", rekao je sekretar odbora Zelenih Ibrahim Mehmedović.

Zeleni su pozvali sve građane da se priključe akciji čišćenja "Zeleno je in". Poziv je upućen i strankama, nevladinom sektoru, verskim zajednicama i studentima.

"Kad su izbori, stranke obezbede stotine aktivista koji lepe postere i pišu grafite, i time prljaju grad. Mi ih sada molimo da za našu akciju obezbede nekoliko aktivista koji će i čistiti grad", izjavio je Nokić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.