Paunović: Svi treba da se uključe u rešavanje problema Roma

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Svi treba da se uključe u rešavanje problema Roma

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da se samo angažovanjem svih mogu rešiti krupni problemi sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji.
Na konferenciji o uspešnim iskustvima i praksi u saradnji lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u sprovođenju politika namenjenih Romima i Romkinjama u 20 gradova i opština u Srbiji, Suzana Paunović je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je u toku javna rasprava o novoj strategiji za unapređenje položaja Roma koja će važiti do 2025. godine.

"Proces javne diskusije može da obezbedi punu saglasnost oko svake aktivnosti, imajući razumevanje za uslove u kojima živimo, ekonomsku krizu i obim sredstava na raspolaganju", istakla je Suzana Paunović.
Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dražen Maravić rekao je da je romska zajednica i dalje jedna od najranjivijih u Srbiji i da njihov položaj zaslužuje da bude tema u svakom trenutku.
"Naš zadatak je da stvorimo takvo okruženje u kome administracija nikad neće zaboraviti život i potrebe romskih porodica i da dobiju posebnu podršku koju njihov položaj zaslužuje", rekao je Maravić.
Predstavnik delegacije Evropske unije u Beogradu Nikolas Bizel rekao je da EU najviše ulaže novca u projekte čiji je cilj da se poboljša položaj Roma i njihova socijalna inkluzija.
"Preko naših fondova više od 50 miliona evra dato je u projekte", rekao je Bizel i dodao da je jako važno da projekat "Ovde smo zajedno - evropska podrška za inkluziju Roma" nadziru romske organizacije i lokalne samouprave, kao i da se sarađuje na svim nivoima.
Taj projekat, vredan 4,8 miliona dinara, finansira EU i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava.
Od juna 2013. godine projekat podržava sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma u odabranim oblastima, kao što su pristup osnovnim pravima, građansko učešće, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, adekvatno stanovanje i kreiranje novih poslova.
Projekat se sprovodi u 20 pilot-opština - Bela Palanka, Bujanovac, Knjaževac, Koceljeva, Kovin, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Odžaci, Palilula, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Sombor, Valjevo, Vranje, Žitorađa i Zvezdara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.