Patuljasti slepi miš u Beogradu

Izvor: B92, 03.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patuljasti slepi miš u Beogradu

Veliko ratno ostrvo (NASA)

Beograd -- Na manje od kilometar od strogog centra Beograda živi jedan od najmanjih sisara u Evropi - patuljasti slepi miš.

Tim stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja uhvatio je jedan primerak tog sisara na Velikom ratnom ostrvu, što je prvi dokazni materijal da ta vrsta nastanjuje i glavni grad. Patuljasti slepi miš veličine četiri centimentra po prvi put je pronađen u Srbiji.

Veliko ratno ostrvo je dom tog sisara veličine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << palca i raspona krila oko 15 centimetara.

"Sredinom oktobra smo za četiri noći uhvatili četiri slepa miša, i među ta četiri bio je jedan primerak patuljastog slepog miša. Na našu veliku radost, konačno imamo dokazni primerak za Srbiju”, kaže Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja.

Veliko ratno ostrvo, koje se nalazi na ušću Save u Dunav, predstavlja idealno stecište za brojne biljne i životinjske vrste.

Celo ostrvo je zaštićeno 2005. godine kao prirodno dobro.

Beograd je jedan od retkih evropskih glavnih gradova koji ima takvo izuzetno prirodno bogatstvo.

"Sada znamo da ima oko 190 vrsta ptica, od toga 50 gnezdarica. Što se tiče sisara, ima oko 60 vrsta, tačno su utvrđene 24 vrste, biljne vrste su brojne, a o insektima ne može da se priča, jer to je ogroman broj”, kaže Paunović.

Pravi beg od saobraćajniih gužvi i gradske vreve moguć je svake subote u organizaciji Beogradskog zelenila.

Kune, lasice, vidre, bizonski pacovi, nutrije, labudovi, patke, kormorani, čaplje i rode - samo su neke vrste koje se mogu naći na ostrvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.