Patrola: Opasni računarski virusi

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrola: Opasni računarski virusi

Beograd -- Računarski virusi su sastavni deo kompjuterizovane svakodnevice. Šteta koju prouzrokuju na nivou globalne privrede, dostigla je cifru od više milijardi dolara.

Procenjuje se da je svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom. Ekipa emisije Patrola, istraživala je kako se virusi šire, ali i kako da se zaštitite.

Ove godine u Srbiji uhapšena je prva osoba zbog sumnje da je napravila prvi kompjutereski virus i njim zarazila više kompjutera u zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i inostranstvu.

Virus, nazvan Omea, bio je toliko opasan da nije postojao podatak koji bi mogao da se sakrije i ne dođe u ruke njegovog tvorca.

"Utvrdili smo da se radi o internet rilejtid čet Trojancu koji koristi ove kanale sa zaraženim računarom, takođe je imao funakciju snimanja rad na tastaturi, snimanja aktivnog desktopa računara, dakle ekrana monitora i na takav način on je bio u mogućnosti da prikupi i podatke o tim finansijskim transakcijama, ali ne samo te podatke nego i mnoge druge kao što su ti privatni i lični podaci vlasnika zaraženih računara", rekao je šef Odseka za suzbijanje elektronskog kriminala, Vladnimir Urošević.

"Zlonmerni softver vrši svoju funkciju, instalira se u tzv. sistem 32, folder windouza što mu omogućava da pošten sistemski fajl i da se podiže sa svakim podizanjem operativnog sistema, da konstantno bude aktivan i da konstantno šalje podatke i snima naređenja od onoga ko ga je napravio", kaže Saša Radulović, zamenik tužioca za VTK.

Većina zloćudnih programa, danas funkcioniše na način kao virus Omea.

Žrtve se vrbuju preko interneta, šalju im se zaražene poruke, a potom zloupotrebljavaju podaci.

Kako da se zaštite od računarskih virusa i kako je rešen prvi slučaj u Srbiji pogledajte u emsiji Patrola koja se emtiuje u 23 i 30.

Otkrivamo i ko je ubio rimokatoličkog sveštenika 1994. godine u Senti. Sveštenik posle zločina nije opljačkan iako su ulazna vrata u parohiji obijena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Okt.2010

BEOGRAD - Procenjuje se da je svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom. Ove godine u Srbiji uhapšena je prva osoba zbog sumnje da je napravila prvi kompjutereski virus i njim zarazila više kompjutera u zemlji i inostranstvu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.