Patrola: Maloletnici i kriminal

Izvor: B92, 11.Apr.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrola: Maloletnici i kriminal

Beograd -- Svako deseto krivično delo u Srbiji izvršili su maloletnici a krađe i razbojništva i dalje su najbrojnija krivična dela za koja su odgovorni mladi.

Međutim, poslednjih godina u značajnom su porastu krivična dela sa elementima nasilja."Patrola" televizije B92 istražuje zbog čega su mladi postali sve okrutniji prema žrtvama i da li je moguće da se vrate na pravi put.

Policijski dosijei maloletnika svakim danom sve su brojniji. U krivičnim prijavama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisana su dela za koje je teško zamisliti da ih su za njih odgovorne maloletne osobe.

Psiholozima je teško da objasne mlade koji sa 11 godina počine prvo krivično delo, a sa nedovršenih 18 osuđeni su zbog više zločina.

"Nema nekog pravila kako se to počinje, ali ono što je sigurno da, što se počne ranije onda je to izvesnije da će se te stvari ponavljati i da je to maltene otvovren put u kriminal, odnosno u kriminalna dela. Inače oni pokazuju neke osobine da su telsno snažniji od svojih vršnjaka da su impulsivni, da su netolerantni na nesupeh da žele da potčine oko sebe da su neosetljiv za druge", kaže psiholog Zoran Musterović.

Koliko znaju da budu okrutni pokazuju krivična dela koja su počinili prošle godine. Tako su 2009. godine izvršili čak 16 ubistava u pokušaju, pet ubistva i nekoliko hiljada krađa i razbojništava.

Za prva tri meseca 2010. godine zabeležena su četiri ubistva u pokušaju, dva ubistva, 430 krađa i 87 razbojništva.

Maloletnici se najčešće upućuju u kazneno popravni zavod u u kruševcu ili maloletnički zatvor u Valjevu. Međutim, sve više se za teža krivična dela izriče vaspitna mera.

"Trenutno na smeštaju imamo 26-oro dece, od toga je 21 dete sa izrečenom vaspitno merom što znači da su izvršili teža krivična dela, obzirom da je nov zakon o maloletnicima malo liberalniji nego prethodni, odnosno ide se na što blaži, manje restriktivni oblik zaštite”, kaže Dragan Rolović direktor zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić".

"Osuđeni na kaznu maloletničko zatvora su po pravilu izvršili jako teška krivična dela. Preko 95 odsto od njih 37 koliko ih ukupno ima u ovoj ustanovi su izvršili krvična dela sa elemntima nasilja", kaže Slobodan Arsenijević, zamenik upravnika KPZ Valjevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.