Patrijarh uručio zahvalnice

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh uručio zahvalnice

Partijarh srpski Irinej uručio je danas zahvalnice svima koji su učestvovali u pripremi i organizaciji svečanosti ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh se zahvalio u svoje lično ime, u ime Crkve i Svetog arhijerejskog sabora, koji je tog dana obeležio istorijski dogadjaj - nastavak ustoličenja srpskih patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh je naveo da je ustoličenje bilo značajno za srpski narod koji se okupio u Pećkoj patrijaršiji, ali i za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "druge, posebno Italijane", koji su imali priliku da vide veliku ljubav i brigu srpskog naroda prema svetinji i svemu što se toga dana dešavalo.

"Tog dana narod je pokazao šta Pećka patrijaršija znači za Crkvu, istoriju i Kosovo i Metohiju", rekao je patrijarh i dodao da su svi bili ponosni što su u toj srpskoj svetinji.

On je dodao da je za dan ustoličenja srpska svetinja dobila nov izgled i lice a nakon više godina doživela preobražaj.

Zahvalnice su uručene ministrima za Kosovo i Metohiju i vera Goranu Bogdanoviću i Bogoljubu Šijakoviću, Ministarstvu spoljnih poslova, "Putevima Srbije", Zavodu za udžbenike, Saobraćajnom preduzeću "Lasta" ...

Svečano ustoličenje patrijarha srpskog Irineja, koji je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u januaru izabran za 45. poglavara SPC-a, održano je 3. oktobra u manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh, koji je na funkciju prvog medju jednakima izabran "apostolskim žrebom", ustoličen je 23. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi u prisustvu visokih državnih funkcionera i predstavnika verskih zajednica u Srbiji.

Patrijarh Irinej je ostao i aktuelni episkop niški, što je i bio proteklih 20 godina, a na patrijarski tron seo je posle pola veka monaškog života.

On je na toj dužnosti zamenio patrijarha Pavla koji je preminuo 15. novembra 2009.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.