Patrijarh odbio da se povuče

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh odbio da se povuče

Patrijarh srpski Pavle juče je iz bolesničkog apartmana VMA odbio tročlanu delegaciju episkopa Sabora SPC, koja je tražila u ime Sabora njegov potpis za dobrovoljni odlazak sa trona srpske crkve, saznaje „Blic".

Vladike niški Irinej, braničevski Ignjatije i Hrizostom žički došli su u posetu patrijarhu juče s predlogom i uz blagoslov Sabora, koji od prekjuče zaseda, da procene, na osnovu ličnog uvida i lekarskog izveštaja, da li je sposoban da upravlja SPC ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne, i da ga, ukoliko nije u mogućnosti to da čini, privole da potpiše ostavku, odnosno zahtev za penzionisanje. Time bi se redovno zasedanje Sabora transformisalo u izborno.

Patrijarh je zatečen u trenucima daleko od senilnosti na koju računa deo arhijereja Sabora SPC, koji se zalaže za izbor novog patrijarha. Nakon objašnjenja da neki arhijereji traže da Sabor odlučuje o tome da li treba da se bira novi patrijarh rekao je da on nije patrijarh German, da je, iako bolestan, i te kako svestan, i da ne pristaje na ono što veoma dobro shvata - da neki arhijereji traže od njega. Patrijarh je rekao da Sabor neće dobiti njegov potpis za ostavku i penzionisanje, da je patrijarhova funkcija doživotna i zatražio od delegacije da se udalje iz njegovog bolesničkog apartmana na Vojnomedicinskoj akademiji gde je na lečenju od novembra 2007. godine.

Naš izvor zaključuje da to znači samo jedno, da neće biti izbora novog patrijarha na ovom zasedanju Sabora, te da bez patrijarhove saglasnosti, koje nema, neće biti određen ni novi privremeni zamenik.

- Sve što je juče dobila na VMA tročlana delegacija, bio je redovan lekarski izveštaj za taj dan u kojem se konstatuje da je zdravstveno stanje patrijarha zadovoljavajuće - tvrdi naš sagovornik.

Tako se, posle povratka od patrijarha, ni nakon jučerašnjeg zasedanja Sabor nije dogovorio ko će predsedavati. Nastao je spor da li to treba da bude mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao najstariji član Svetog sinoda, koji zamenjuje patrijarha u odsustvu ili najstariji mitropolit po dužini staža u mitropolitskom činu mitroplit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Sabor je razmatrao i konzilijumski izveštaj lekara VMA. Pojedini arhijereji smatrali su da na ovom Saboru treba doneti odluku da li da se bira novi patrijarh ili ne i da li redovno zasedanje proglasiti izbornim.

„Blic" je već pisao da se iza rasprave o izboru patrijarha koju je otvorio Sabor krije pokušaj da se smanji uticaj mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Pominjano je i premeštanje episkopa raško-prizrenskog Artemija, zbog istupanja o Kosovu suprotnom stavu Svetog sinoda.

Vladika Artemije ne slaže se sa načinom na koji crkva komunicira sa insititucijama na Kosovu i Metohiji. Za njega je sporan i memorandum o obnovi srpskih crkva, koji je Sabor potpisao. Zbog protivljenja odluci Sabora traži se njegovo premeštanje, dok on nije spreman da napusti svoju eparhiju. Po Ustavu SPC svaka eparhija je autonomna, a sve vladike jednake a patrijarh prvi među jednakima. Ako sam vladika ne da svoju saglasnost, nema ni premeštaja.

Zahtev sabora Da se VMA izjasni o stanju patrijarha

Sabor SPC zatražio je od načelnika VMA da mu najkasnije danas ujutru dostavi zvanični izveštaj konzilijuma lekara ne samo o patrijarhovom stanju već i radnim sposobnostima. Na osnovu izveštaja biće predloženo da se otvori izborno zasedanje. Ako taj predlog dobije većinu članova Sabora, biće biran novi patrijarh, saznaje „Blic.

U suprotnom, Sabor se prekida, a sadašnji saziv Sinoda biće zadužen da za jesen pripremi novo zasedanje.

Inače, jučerašnja sednica Sabora takođe je prekinuta zbog nepomirljivih pozicija vladika. Oni i dalje ne mogu da se dogovore ko će predsedavati Saborom - mitropoliti Jovan ili Amfilohije. Zbog toga nije bilo moguće ni utvrditi dnevni red rada. Vladike su sve više među sobom zavađene, suviše suprotstavljene i u suštini podeljene oko mitropolita Jovana i Amfilohija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.