Izvor: RTS, 21.Jun.2022, 18:02

Patrijarh Porfirije u poseti Ohridu: Crkva nudi smisao postojanja svakom čoveku

Patrijarh srpski Porfirije posetio je crkvu Svetog Klimenta i Svetog Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera. Poručio je da je crkva uvek savremena, kao i da ona ne pripada samo prošlosti, čak ni sadašnjosti, pa ni samo budućnosti, već da pripada večnosti.
Zajedno sa arhiepiskom ohridskim i makedonskim Stefanom, patrijarh srpski Porfirije poklonio se svetinjama hrama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

"Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo imali priliku da vidimo šta su pravoslavni hrišćani pre mnogo vekova smatrali najvažnijim u svom životu. Gledajući ove svetinje, razumeli smo da im je važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu, veru, ali ne samo da čuvaju nego da i žive pravoslavnom verom, a to znači po jevanđelju. Ništa drugo da nemamo, nego samo iskustvo kada obilazimo ovakve svetinje, imamo jasnu poruku za nas danas koji smo izloženi raznim izazovima koji nude neke nove vrednosti i nove poglede na svet", poručio je patrijarh Porfirije.
Ukazao je da je crkva uvek savremena, kao i da ona ne pripada samo prošlosti, čak ni sadašnjosti, pa ni samo budućnosti, već da pripada večnosti.
"U tom smislu, ona je svevremena i trudi se da bude uvek aktuelna, da deli sve probleme, sva iskušenja, sve nevolje, ali i sve radosti sa kojima se suočava svaki čovek živeći u ovom vremenu. Pored toga, upravo zato što je svevremena i nadvremena, crkva nije ni staromodna ni moderna. Crkva nudi vertikalu, nudi smisao postojanja svakom čoveku u svakom vremenu i svakom prostoru. Crkva daje mogućnost da razumemo da smo stvoreni za večnost i da je ljubav temelj našeg postojanja i to baš onako kako govori jevanđelje čitavim svojim bićem prema Bogu, a kroz tu ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, a to znači prema svakom čoveku. Kada jevanđelje govori o odnosu prema bližnjem ne podrazumeva samo onoga koji je pored nas, podrazumeva naravno i njega i pre svega njega, ali podrazumeva i sve ostale ljude", istakao je patrijarh Porfirije.
Poručio je i da klanjajući se svetinjama i dolazeći na mesto svetinja imamo najbolju moguću šansu i priliku da se zagledamo u sebe, da se divimo onome što su oni pre nas živeći pravoslavnom verom ostavili kao predanje i duhovnu kulturu.
"Tako imamo i mogućnost da budemo ukorenjeni u predanju i da se naoružamo i da živimo u svom vremenu kao savremenici svih ljudi. Radost i blagoslov su veliki da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, da se pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem. Neka ste svi blagosloveni i hvala vam na ljubavi", naglasio je patrijarh Porfirije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Ohridu

Izvor: B92, 21.Jun.2022

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas crkvu Svetog Klimenta i Svetog Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera...Zajedno sa Arhiepiskom ohridskim i makedonskim Stefanom, patrijarh srpski Porfirije poklonio se svetinjama hrama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve..."Danas...

Nastavak na B92...

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Ohridu: Za mir i međusobno razumevanje, za spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem

Izvor: Blic, 21.Jun.2022

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas crkvu Svetog Klimenta i Svetog Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.