Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej služio u crkvi Svetog Marka u Beogradu

BEOGRAD – Negova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej služio je na Veliku subotu liturgiju Svetog Vasilija Velikog u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Liturgiju na Veliku subotu, drugog dana hrišćanske žalosti, posle Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove, sasluživali su sveštenici Markove crkve.

Ovaj dan žalosti, koji je Hristos, prema Jevanđeljima, proveo u Adu, vernici obeležavaju u molitvi i tišini i celivajući plaštanicu koja se na Veliki petak svečano >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iznosi pred pravoslavne oltare i polaže na mesto koje simbolično predstavlja Hristov grob.

Krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, plaštanica se uz  poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

U ponoć se služi prva Vaskršnja liturgija kojom se označava čas Vaskrsenja Hristovog, završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Ponoćnu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služiće patrijarh Irinej kada će kao i u svim hramovima srpske pravoslavne crkve (SPC) biti pročitana caskršnja poslanica srpskih arhijereja.

Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede na smrću u ponoć presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.